Dekorativt montage av foto på tre personer och teckningar av folkmassor i stadsmiljö
Tidningsillustration från rösträttsdemonstration den 20 april 1902 i Stockholmstidningen, Stockholms stadsarkiv. Sophie Elkan, Selma Lagerlöf och Louise Qvam 1911, Stadsmuseet i Stockholm. Scen från ståndsriksdagens upplösning, 7 december 1865. Konstnär: Konrad, Illustrerad tidskrift, Kungliga biblioteket.

Demokratins framväxt - Vandra med Stadsmuseet

Stadsmuseets vandring "Demokratins framväxt" går över Riddarholmen, Gamla stan och Helgeandsholmen, förbi byggnader och platser där Sveriges parlamentariska och demokratiska historia har utspelat sig. Material som används i vandringen hittar du också här.

Lärarhandledning för:

Till dig som är lärare

Här hittar du texter, bildmaterial och andra källor som du kan använda vid arbete med demokratins historia, och inför eller efter att ha gått Stadsmuseets stadsvandring "Demokratins framväxt".

Du bokar stadsvandringen genom formulär på Stadsmuseets webbplats.

Stadsvandringen "Demokratins framväxt"

Vandringen riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet och är cirka 1,5 kilometer lång. Den passerar platser och byggnader med anknytning till demokratins historia i Sverige – från Gamla Riksdagshuset på Riddarholmen och förbi dagens riksdags- och regeringsbyggnader på Helgeandsholmen och Norrmalm.

Vandringen rör sig från ståndsriksdagens avskaffande 1866 och fram till det demokratiska genombrottet i början av 1900-talet. Längs vägen får eleverna höra om några av de kvinnor och män som var viktiga i kampen för rösträttens utvidgning, och om folkrörelser, demonstrationer och strejker.

Arbetarrörelsen vaknar till liv

Uppdaterad