tidningsurklipp med tecknad man i talarstol
Text
Författare: Svenska Dagbladet. Stockholms stadsarkiv

En motståndare mot kvinnlig rösträtt har ordet

Läkaren och författaren Erik Tretow var en hårdför antifeminist. I april 1912 höll han en serie tal i Folkets hus, bl.a. på temat ”Kvinnor och politik”.

Enligt tidningarna svingade han piskan åt alla håll och kanter. I hans värld stod all lagstiftning på kvinnornas sida, för att de skulle slippa arbeta och för att män skulle tvingas försörja dem. Kvinnor som uppfyllde en ”riktig” kvinnas roll – som maka och mor – skulle aldrig komma på idén att kräva rösträtt enligt doktorn. Det var bara kvinnor som blivit kvar på den överblivna kartan som krävde det doktorn kallade ”trösträtt” som kompensation för sitt misslyckande. Tretow menade att om kvinnor skulle få rösträtt så skulle ”den manliga ridderligheten” göra att männen ständigt skulle falla undan för kvinnornas krav, vilket skulle leda till katastrof för landet.

De män som också kämpade för kvinnans rösträtt var hycklare som man och man emellan var emot kvinnlig rösträtt, men som i det offentliga var politiskt korrekta. Doktor Tretow kallade hånfullt sådana män för ”kvinndrikar”.

Själv kallades han för ”antikvinndrik” av journalisterna, varav många nedlåtande kallade hans tal för smålustigt kåseri, medan andra diskret höll med talaren.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad