Författaren, publicisten och feministen Elin Wägner bredvid en trave pärmarna med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Författaren, publicisten och feministen Elin Wägner bredvid en trave pärmar med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt.

Elin Wägner (1882-1949) var journalist, författare och samhällsdebattör. Wägner skrev artiklar åt Dagens Nyheter i flera år under signaturen Devinez och hon var även redaktionssekreterare på veckotidningen Idun (1907-1917).

Wägner engagerade sig i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) som grundats år 1903. Som medlem i LKPR var Wägner med och samlade in 350 000 namnunderskrifter till förmån för att riksdagen skulle rösta igenom kvinnlig rösträtt. På bilden syns en hög med pärmar där namnunderskrifterna finns samlade, en pärm per landskap. Namnunderskrifterna överlämnades till riksdagen år 1914 och finns idag tillgänliga digitalt via Riksarkivets hemsida: Länk till Riksarkivet sida med den digitaliserade namninsamllingen (gratis inloggning krävs för att öppna filerna).

Antalet underskrifter i namninsamlingen motsvarade ungefär 18% av alla kvinnor över 18 år i Sverige.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad