Text
Författare: Hebbe, Wendela (1808-1899). Kungliga biblioteket

Arbetskarlens hustru - socialreportage av Wendela Hebbe i Aftonbladet 21 januari 1846

I det här reportaget berättar Hebbe om en fattig familj som bor i ett litet trekantigt rum vid Nya vägen, med två inneboende. Den som drar familjen framåt är den arbetsamma Mor Brita som arbetar som hjälphustru, d.v.s. sysslar med hushållsarbete i rikare hem. Mannen bidrar inte mycket enligt Hebbe. Han är mest hemma med barnen och kallas därför hånfullt ”barnflickan” av grannarna. ”Mannen i trekanten var en af dessa hjelplösa, svaga och njuggt utrustade varelser, utan arbetsförmåga, tilltagsenhet och mod, hvilka kommit till verlden icke för att hjelpa, utan för att hjelpas.” I reportaget får du följa familjens öden under ett år och höra om deras boendeförhållanden.

Reportaget följdes upp två veckor senare i en artikel kallad Mor Brita i sin lycka. Den kan ni hitta via en av länkarna till höger.

Wendela Hebbe sägs ofta vara Sveriges första kvinnliga journalist. 1841 fick hon anställning på Aftonbladet där hon främst arbetade med musik- teater- och litteraturkritik. Vid några tillfällen uppsökte hon dock några av Stockholms fattiga innevånare och skrev målande reportage om deras livssituation – kanske de första svenska socialreportagen. Ett av Hebbes syften var att uppmana rikare människor att hjälpa de hon skrev om. Ofta angavs exakt var de nödställda bodde så att folk skulle kunna komma dit med förnödenheter. Man kunde även lämna sitt bidrag på Aftonbladets kontor i Gamla stan.

Läs mer om Wendela Hebbe här

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad