Ett stor öppet gräsfält. i bakgrunden står ett stort svart kors mot en blå himmel med vita molntussar. Till vänster träd och  en byggnad med pelare som innehåller kapell och ett krematorium.
Foto
Fotograf: Johansson, Ingrid (f. 1950). Stadsmuseet i Stockholm

Entrélandskapet på Skogskyrkogården

Skogskyrkogården anlades mellan år 1917 och 1940 i en gammal barrskog och på några grustag. Byggnader och landskap anses vara mycket väl utformade. Två kända arkitekter, Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz, har ritat alla byggnader och planerat kyrkogården.

Den stora öppna platsen innanför huvudentrén är en kontrast mot skogens alla träd. Här skall alla, oavsett tro, få ro och tid att tänka.

Byggnaden till vänster om det stora korset är Skogskrematoriet med den stora, öppna Monumenthallen och Trons, Hoppets och Heliga Korsets kapell. Det är ritat av Gunnar Asplund 1935-1940

Skogskyrkogården är en mycket speciell begravningsplats och anses så unik att den sedan 1994 finns på Unescos så kallade världsarvslista. Ett världsarv skall vara "ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för mänskligheten". Sedan 1972 har Unesco utsett världsarv runt om på jorden, efter ländernas egna förslag. Unesco är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur,

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad