Tunnelbana, barnrikehus och ABC-stad
Under åren 1930-1960 byggdes många nya förstäder utanför Stockholms tullar. Till att börja med byggdes de nya områden nära den gamla stadsgränsen, men när tunnelbanan kom gick det att bygga längre och längre ut.
Smalhusen - smala hus för ljusets skull
På 1930-talet började smalhusförstäder byggas runt Stockholm. Husen hade tre våningar och de flesta lägenheterna hade två rum och kök. Husen var oftast inte mer än 10 meter breda. Då gick det att bygga lägenheter med fönster åt minst två håll. Därför blev de små lägenheterna ljusare än vad smålägenheter var i de äldre husen i innerstaden.
Husen kallas smalhus eller lamellhus eftersom de är så smala. Ofta är de också byggda som en enda länga längs en gata. I innerstaden är det vanligare att husen är byggda i vinkel runt ett helt kvarter.
Idén med smalhus kom till Stockholm på allvar 1932. Då utlyste Stockholms stad "Årstatävlingen". Det var en bostadstävling där arkitekter fick ge förslag på hur den nya stadsdelen Årsta skulle se ut. Det vinnande förslaget bestod av smalhus. De husen blev aldrig byggda, men idén slog alltså rot.
I Stockholm finns det smalhusförstäder i Traneberg, Hammarbyhöjden, Telefonplan, Hägersten, Abrahamsberg, Åkeslund, Årsta, Hägerstensåsen, Västertorp, Johanneshov, Danviksklippan och Gröndal. I Traneberg stod de första smalhusen färdiga 1934. AB Stockholmshem och AB Familjebostäder byggde tillsammans cirka 5 700 lägenheter i smalhus mellan 1936 och 1946. Privata byggföretag byggde ungefär 25 000 lägenheter under samma period.