Kvinnor protesterade mot att bli utpekade som prostituerade
Det var inte förbjudet för kvinnor att sälja sex, men mellan 1847 och 1918 var de tvungna att registrera sig som prostituerade hos Besiktningsbyrån.
Under åren 1847-1918 registrerades alla kvinnor som arbetade som prostituerade på Besiktningsbyrån. Där undersöktes de en gång i veckan av gynekolog. Kontrollsystemet kallades reglementeringen och syftet var att inte sjukdomar skulle spridas. Det var alltså tillåtet att både sälja och köpa sex. Sexköparna behövde däremot inte gå på några läkarundersökningar.
Ingrid Sofia Johansson och Maria Hekkenius blev oskyldigt gripna för prostitution
Sedlighetspolisen patrullerade på stadens gator och kunde godtyckligt gripa kvinnor som de misstänkte var prostituerade. En av dem som polisen misstänkte var prostituerad var sömmerskan Ingrid Sofia Johansson. Hon skrev till sedlighetspolisen i oktober 1869 att hon blivit utsatt för ett rättsövergrepp. Hon hade blivit gripen av polisen som registrerade henne som prostituerad och tvingade henne att gå till Besiktningsbyrån.
Ett annat exempel är tjänarinnan Maria Hekkenius som var på väg hem från en namnsdagsbjudning på Djurgården en höstnatt 1910. När hon väntade på spårvagnen vid Kornhamnstorg blev hon arresterad av två sedlighetspoliser som antog att hon var prostituerad. Dagens Nyheter publicerade en notis som skildrar hur hon behandlades av polisen.
Under reglementeringstiden i Stockholm förekom det också att angivarbrev kom in till sedlighetspolisen. Det kunde vara både misstänksamma grannar, män som gått till prostituerade och andra som använde reglementeringen som ett sätt att komma åt en kvinnlig medmänniska.