Mellan 1859 och 1918 var prostitution lagligt, men polisen registrerade och övervakade kvinnor som tagit betalt för sexuella tjänster. De registrerade kvinnorna tvingades gå på regelbundna läkarbesök där läkare kontrollerade om de hade några könssjukdomar. På detta sätt var prostitutionen "reglementerad". I Stockholm skedde läkarkontrollen på Trädgårdsgatan 3, där "Besiktningsbyrån" låg.
1903 tillsattes en kommitté - den s.k. Reglementeringskommittén - av regeringen för att utreda om det gick att finna ett bättre sätt att hindra spridningen av smittsamma könssjukdomar. 1910 kom kommittén med elva förslag. Johansson, som var medlem av kommittén, vände sig starkt mot två av förslagen: Att s.k. helyrkesprostitution skulle kriminaliseras och att de kvinnor som betraktades som helyrkesprostituerade även fortsättningsvis skulle tvingas till läkarbesiktning.
Ett av Johanssons viktigaste argument var att kunderna - männen som köpte sex - var minst lika skyldiga såväl till spridningen av smittor som till det omoraliska i själva könshandeln. Han beskriver också det problematiska med att skilja på deltidsprostitution och heltidsprostitution.
Enligt kommitténs förslag skulle de "helyrkesprostituerade" precis som tidigare gripas med stöd av lösdrivarlagen. Enligt lösdrivarlagen var det i princip brottsligt att sakna arbete eller försörjning. Att jämställa prositituerade med lösdrivare var orimligt, enligt Johansson.
Johansson byggde sin uppfattning på bl.a. sin egen studie av reglementeringen i Stockholm 1859-1905, vilken han flitigt hänvisar till i texten.
Innehåll:
s.4 Sammanfattning av Reglementeringskommitténs förslag
s.5 Utdrag ur Reglementeringskommitténs betänkande
s.7 SÄRSKILDT YTTRANDE AF PROFESSOR J. E. JOHANSSON.
s.7 Lösdrifvarlagens tillämpning på de skörlefvande kvinnorna.
55 sidor.
Prostitutionen och Lösdrifvarlagen. Professor J. E. Johanssons reservation till Reglementeringskommitténs betänkande rörande lösdrifvarlagens tillämpning på de s.k. helyrkesprostituerade.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Johansson, Johan Erik ("Jöns") (1862-1938)
Skapad
1912
Utgiven av
Svenska föreningen för moderskydd och sexualreform
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad