Utklipp från tidningsartikeln den 13 november
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Fallet Heikkinen inför J.O. Advokaten Löfgren beifrar polisöfvergreppet - pressklipp 13 november 1909

Drygt två veckor innan den här artikeln publicerades, den 26 oktober 1909, hade finskan Maria Heikkinen gripits på Kornhamnstorg under förevändning att hon var prostituerad, något som visade sig vara osant. Här berättar Dagens Nyheter om hur hon upplevde natten i cellen och hur hennes advokat planerar att gå vidare med fallet. Enligt artikeln har polisen inte framfört någon ursäkt till Heikkinen.

Läs en tidigare artikel om fallet i DN.

Mellan år 1847 och 1918 skrevs kvinnor som sålde – eller ibland bara antogs sälja – sexuella tjänster in vid den så kallade Besiktningsbyrån. Där tvingades de genomgå regelbundna gynekologiska läkarkontroller. Det uttalade syftet var att hindra spridningen av könssjukdomar. Befanns en kvinna vara smittad av till exempel syfilis tvingades hon till ett kurhus för att bli smittfri. Det här systemet kallades för reglementeringen. Sedlighets- eller prostitutionspolisens uppgift var att ta in kvinnor för registrering och att se till att de kom till besiktningen.

Det här pressklippet finns i Anton Nyströms personliga arkiv. Han var en känd läkare, föreläsare och debattörer och deltog i den offentliga debatten kring prostitutionsfrågan. Enligt anteckningen på klippet har artikeln publicerats i Dagens Nyheter den 13 november 1909.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad