Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Öfvergrepp af sedlighetspolisen. En ung, oförvitlig kvinna anhållen som prostituerad - pressklipp

En höstnatt 1910 när finskan Maria Hekkenius var på väg hem från en namnsdagsbjudning på Djurgården slutade i arresten. När hon väntade på spårvagnen vid Kornhamnstorg blev hon arresterad av två sedlighetspoliser som antog att hon var prostituerad. Hon blev hållen i arrest över natten och förd till Besiktningsbyrån på Trädgårdsgatan 3 dagen därpå. Innan hon besiktigats fick polisen dock klart för sig att de hade förväxlat henne med en annan kvinna.

Läs hela artikeln

Mellan år 1847 och 1918 skrevs kvinnor som sålde – eller ibland bara antogs sälja – sexuella tjänster in vid den så kallade Besiktningsbyrån. Där tvingades de genomgå regelbundna gynekologiska läkarkontroller. Det uttalade syftet var att hindra spridningen av könssjukdomar. Befanns en kvinna vara smittad av till exempel syfilis tvingades hon till ett kurhus för att bli smittfri. Det här systemet kallades för reglementeringen. Sedlighets- eller prostitutionspolisens uppgift var att ta in kvinnor för registrering och att se till att de kom till besiktningen.

Det här pressklippet finns i Anton Nyströms personliga arkiv. Han var en känd läkare, föreläsare och debattörer och deltog i den offentliga debatten kring prostitutionsfrågan. Enligt anteckningen på klippet har artikeln publicerats i Dagens Nyheter den 30 oktober 1909.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad