Kvitto med text M.Bendix Barnkläder. Fru Strauss med bokstäver. På kvittot står det bland annat annat Paletå och skinnkrage.
Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Kvitto från M.Bendix barnkläder som den judiska societetskvinnan Irene Strauss sparade

Irene Strauss var en judisk kvinna som flyttade till Stockholm från Wien under början av 1900-talet. 500 av Strauss kvitton finns bevarade i Stadsmuseets samling. De inköp hon gjorde till sitt och maken Julius hem består av allt ifrån serviser, kaffekannor, installationen av den nyuppfunna radioapparaten och en antik matta, till en julskinka år 1920.

Man kan anta att Irene Strauss köpte julklappar till sina barn när hon bland annat köper vantar, mössor och benkläder (underkläder) på Aktiebolaget M Bendix Barnkläder den 22/12 1924. En Paletå är en äldre typ av överrock.

Under det tidiga 1900-talet blev det allt viktigare för svenska judar att integrera sig och dölja sin religion. En stor del av Stockholms judar la stor vikt vid anpassning, kanske på grund av huvudstadens roll som politiskt centra.

Det judiska regelverket för mat, kashrut, talar om vilken mat man som utövare av Judendom kan äta, och hur denna mat är beredd. Mycket talar för att paret Strauss valde att inte ta fasta på sin judiska tillhörighet i det publika rummet, för att leva som en svensk borgerlig familj. De följde den moderna och sociala utvecklingen i sitt nya land, och anpassade sig efter majoritetens religion. Samtidigt övergav de inte sin judiska samhörighet. De åt fläskkött ibland, men samtidigt fortsatte Julius att betala medlemsavgiften till Mosaiska församlingen, det som idag heter Judiska församlingen.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad