Den 20 juni 1810 bröt det ut kravaller i Stockholm och Sveriges riksmarskalk greve Axel von Fersen lynchades på Riddarhustorget. I jakten på mördarna förhördes cirka 900 personer och förhören finns bevarade på Stockholms stadsarkiv. Många av de förhörda personerna var ögonvittnen till den grymma misshandeln, somliga hade själva deltagit i den. I tidningar och skrifter från tiden efter mordet diskuterades hur det kunde hända och vem som var ansvarig. Kunde man anklaga någon enskild person för att ha dödat Axel von Fersen? Den äldsta litteraturen nämner inga namn.
Första gången en namngiven person anges i tryck, som den som så att säga gjorde slut på von Fersen, var när Berndt von Schinkel år 1852-1853 i boken Minnen ur Sveriges nyare historia, del V, skriver att det var en förklädd finsk officer och svärdsordensriddare vid namn Tandefeldt som ”gjorde slut på detta fasaväckande skådespel, i det han med begge fötterna hoppade upp på och knäckte den olyckliges bröst, hvilket med detsamma drog sin sista suck”. Sedan dess har detta påstående upprepats i bok efter bok – Tandefeldt, adelsman från Finland, var den som med orden ”Detta skall du ha prinsmördare!” trampade ihjäl greve von Fersen.
Stämmer det? Vad berättar arkiven?
Berndt von Schinkel säger i boken som skrevs mer än 30 år efter händelsen att han själv såg mordet. Han var då 16 år gammal och var alltså ett ögonvittne men han finns inte med i listan över personer som förhörts under ed. Det behöver inte betyda att han inte såg vad som hände, bara att rätten inte ansåg hans berättelse avgörande.