Katarina Taikon skrev för romernas rättigheter
Katarina Taikon föddes 1932 i ett romskt läger utanför Örebro. Under sin uppväxt flyttade hon ständigt med sin familj och varken hon eller hennes syskon hade möjlighet att gå i skolan. Ändå blev Katarina Taikon framgångsrik författare. Hon blev också en av sin tids stora rättighetskämpar. De första fem böckerna om Katitzi utspelar sig i olika delar av Sverige men i boken Katitzi i Stockholm har familjen flyttat till ett läger i Sköndal. Alla de följande åtta böckerna om Katitzi utspelar sig i och omkring Stockholm.
Katarina Taikons Stockholm
Som författare är Katarina Taikon mest känd för sina barnböcker om Katitzi. I böckerna beskriver hon Stockholm ur den romska flickan Katitzis perspektiv. Böckerna utspelar sig under och strax efter andra världskriget. I Katitziböckerna får vi se 1940-talets Stockholm genom ett barns ögon, samtidigt som vi får följa Katitzi på hennes väg från barn till ung vuxen, i både sorgliga, hemska, upprörande och dråpliga situationer. Karaktären Katitzi är lite av en Pippi Långstrump-typ som oftast landar på fötterna, inte tål orättvisor och har svar på tal. även gentemot ett auktoritärt vuxensamhälle.
Katitzi rör sig mest på Södermalm
När Katitzis familj flyttar till Stockholm bor de i ett läger i Sköndal, intill ett militärt övningsfält. Senare får de en bostad i ett par slitna hus i Tanto, precis intill det gamla sockerbruket. Katitzi rör sig i en mängd olika miljöer i Stockholm. Hon köper julkort på Åhlén & Holm vid Skanstull och säljer dem till förbipasserande på Götgatan, på konditorier, biografer och varuhus. Efter en lyckad julkortsförsäljning på Dramatens restaurang vid Nybroplan köper hon en hel hummer i en fiskaffär på Nybrogatan.
Efter en cykelolycka vårdas Katitzi på Södersjukhuset som vid den tiden var under uppbyggnad. När hon äntligen får börja skolan är det Mariaskolan vid Ringvägen hon börjar i. Efter krigsslutet köper hon bananer i en fruktaffär på Hornsgatan och hon besöker fattigvårdskontoret på Ringvägen. När Katitzi efter ett par månader får sluta i skolan igen får hon jobb som diskplockare på Konsums restaurang på Magnus Ladulåsgatan. Efter att ha blivit bortgift vid 13 års ålder rymmer hon och hamnar på Stadsmissionens hem i Gamla stan. Därifrån börjar hon sin resa mot sitt vuxenliv och sitt författarskap. Det första hon måste lära sig är att läsa och skriva.
Katitzi upplever fredsdagen 1945
I slutet av boken "Katitzi Z-1234 hamnar Katitzi mitt i vimlet på Kungsgatan den 7 maj 1945 när stockholmarna firar att andra världskriget äntligen är slut.
Är det inte underbart, lilla vän?
Kriget är äntligen över!
Katitzi slog armarna om gumman.
Hon skrattade och jublade.
Samma dag födde Singoalla en son.
Han döptes till FRED.