Dokument för namninsamling för full medborgarrätt för kvinnor
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Namninsamling för politisk rösträtt och valbarhet för Sveriges kvinnor

Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) ordnar namninsamling med krav på full politisk medborgarrätt för kvinnor. 

Uppmaningen inleds med de här orden:

”Kvinnornas strid för medborgarrätt är ett led i mänsklighetens stora strävan efter rätt och frihet för alla. Vad kvinnorna kräva är medverkan och medansvar i sitt lands angelägenheter och öden.”

I informationsbladet ges en glimt av rösträttsläget i världen. I Sverige började det mer organiserade rösträttsarbetet med bildandet av Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Stockholm 1902. Fler lokalföreningar startades runt om i landet och 1903 bildades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). I skrivelsen kan man läsa att föreningen nio år senare, i december 1912, hade ca 14 000 medlemmar i 187 olika lokalföreningar.

Kampen för den kvinnliga rösträtten var lång och intensiv och fördes i stor utsträckning av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Först år 1919 beslutade riksdagen om allmän rösträtt för kvinnor. År 1921 fick de svenska kvinnorna äntligen rösta i allmänna val för första gången.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad