Tackbrev till Car lLindhagen från Ann-Margret Holmgren
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Kvinnors rösträtt - tackbrev till Carl Lindhagen från Ann Margret Holmgren 1917

Ann Margret Holmgren (1850-1940) var författare och en av de som var med och bildade Föreningen för kvinnans politiska rösträtt. Hon var vice ordförande i Stockholmsavdelningen 1902-1904 och sekreterare i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) 1903-1906. Hon förespråkade också fri kärlek och sex utanför äktenskapet.

Carl Lindhagen (1860-1946) var jurist och politiker. Han var starkt engagerad och väldigt radikal i frågor om kvinnors rättigheter. Liksom systern Anna Lindhagen arbetade han mycket aktivt för kvinnans politiska rösträtt. 

På sitt allra finaste brevpapper tackar Ann Margret Holmgren Carl Lindhagen för hans insatser, engagemang och tålamod vad gällde både kvinnors och andra förtryckta gruppers rättigheter.

Så här skrev Ann Margret Holmgren:

22 Norr Mälarstrand Stockholm 27.9.17

 Kära Borgmästare Lindhagen

Jag tar fram mitt allra finaste undantagspapper för att skriva några ord och uttrycka mitt tack och min beundran för vad Ni har gjort i riksdagen icke blott för kvinnorna men för alla som äro undertryckta och orättvist behandlade.

Ofta har jag tänkt att det var storartat av Er, som själv är så renhårig och rättrådig, att stå ut i kammaren bland så många som knappt förstå att värdera sådana egenskaper, än mindre äga dem. Jag skulle ha smällt igen dörren och gått min väg, tror jag. Eller också hade jag blivit argsinnt som ett vildsvin. Men Ni var stor nog att stå ut och kämpa för de många och höga ideal Ni trofast omfattat. Och det är mer än beundransvärt. Låt mig få säga det av uppriktigt hjärta.

Till sist ville jag fråga något. Kan vi inte få bli du? Sällan har jag träffat någon som synts mig vara i högre grad min själsliga broder. Jag ringde upp idag för att fråga om inte Ni båda ville delta i en liten fäst för Gulli Petrini nu om söndag kväll. Det vore säkert henne som oss övriga mycket kärt.

Och så ännu ett Tack från varmt Tillgivna

Ann Margret Holmgren

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad