Text
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

VI Conference of the International Woman Suffrage Alliance [Program]

Med en "Guide to Social Institutions" i Stockholm och porträtt och biografier över några av Sveriges mest kända kvinnosakskvinnor: Fredrika Bremer (1801-1865), Sophie Adlersparre (1822-1895), Ann Margret Holmgren (1850-1940), Anna Whitlock (1852-1930), Ellen Key (1849-1926) och Selma Lagerlöf (1858-1940).

År 1911 var det Stockholms tur att vara värd för den internationella kvinnokonferensen. Åren innan hade den hållits i bland annat Berlin och Amsterdam. Med en viss stolthet presenterar de lokala arrangörerna sitt Stockholm: det är adresser till olika sevärdheter men stadens sociala institutioner presenteras också. Ett rejält utflyktsprogram erbjuds alla deltagare och olika praktiska upplysningar ges, exempelvis var man kan växla in sina utländska sedlar.

Till de konferensdeltagare som behöver fixa till sin frisyr ges adresser till tre salonger: Hedvig Malm på Riddargatan, Amalia Wiström på Lutternsgatan (nuvarande Kungsgatan), S. G. Sundin på Drottninggatan och slutligen B. S. Ambrosiani på Humlegårdsgatan. De två först nämnda frisörskorna har kunskaper i tyska språket, bland annat. Något som säkert kom väl till pass.

Texten är delvis på engelska.
63 sidor.

PS Listan på deltagare och talare ger inte bara en fingervisning om de mest berömda svenska kvinnokämparna, utan här kan man finna de kvinnor som säkert var mycket kända i sina respektive länder vid denna tid.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad