Reklam för öl.
Bildkonst
Konstnär: Westman, Carl. Kungliga biblioteket

"Pst! Två glas Stora Bryggeriets öl", Konstnärliga affischer No 5

Den här affischen gör reklam för öl. Reklamen vände sig till öldrickare som levde i slutet på 1800-talet. Bryggeriet som beställde reklamen heter Stora bryggeriet. Det var ett av de största bryggerierna i staden. Det startade 1890 och låg vid Hornsberg på Kungsholmen.

Bilden är en av flera stycken som Stora bryggeriet beställde av ett företag som heter "Konstnärliga affischer". Detta företag hade ambition att göra reklam med kvalitet. Man var inspirerad av affischkonsten i Frankrike, där konstnären Henri de Toulouse-Lautrec var en av de mest kända.

Här i Sverige anlitade man "riktiga" konstnärer för att få till bilder med konstnärliga kvaliteter. Tyvärr existerade inte företaget "Konstnärliga affischer" mer än några år. Sverige var inte moget för den här typen av reklam. Idag reagerar vi inte något speciellt på den här sortens färgglada budskap. På 1890-talet var det däremot något nytt i stadsbilden.

Affischen förestället ett par som sitter vid ett bord i sköna omgivningar. Paret bär kläder normala för slutet av 1800-talets människor. Med sina ljusa färger förmedlar affischen en positiv känsla av en vacker svensk sommardag.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad