Två personer sitter vid ett bord med varsitt glas framför sig
Detalj från affisch, Stora Bryggeriets öl. Konstnär: Carl Westman, Kungliga biblioteket

Dryck och dricka

Varför drack barn öl på 1600-talet? Och varför dricker vi så mycket mjölk i Sverige? Vad som har ansetts nyttigt eller farligt att dricka har ändrat sig med tiden.

Mjölk såldes fram till mitten av 1800-talet ofta från marknadsstånd eller vagnar. Korna mjölkades tidigt på morgonen och mjölken kördes in till staden där man mätte upp i kannor och flaskor som kunderna hade med sig.

Senare började mjölken att levereras hem till kunderna. Det var ofta unga flickor som arbetade med att bära mjölken från vagnen och hem till kunden. Att jobba som mjölkflicka eller "mjölksurra" var tungt arbete, men sågs som ganska välbetalt.

Mjölkbutiker - för hälsans skull

Under slutet av 1800-talet flyttades mjölkförsäljningen in i butiker. Först fick alla mataffärer sälja mjölk men senare startades särskilda mjölkbutiker för att förhindra att mjölken skulle bära med sig smitta från kött eller jordiga grönsaker.

Mjölkbutikerna var små och fick bara sälja mejeriprodukter, som mjölk, grädde och ost. att Innan det fanns kylskåp var mjölk en färskvara som köptes varje morgon. Ofta var det barnen i familjen som handlade mjölk. Att arbeta med mejeriprodukter ansågs vara ett yrke för kvinnor och många av mjölkbutikerna innehades av kvinnor.

En av de sjukdomar som spreds via bakterier i mjölk var tuberkulos. Bakterierna i mjölken dör om man hettar upp mjölken till 50 grader innan man dricker den. Det kallas att mjölken pastöriseras. Sedan år 1937 måste all mjölk och grädde som säljs i Sverige vara pastöriserad.

Författaren August Strindberg har skrivit om både tuberkulos och mjölkutkörning vid 1900-talets början, till exempel i pjäsen Spöksonaten och i novellen Ett halvt ark papper.

Mjölk i flaskor och kartonger

Om du skulle köpa mjölk i början av 1900-talet fick du lov att ta med dig en egen flaska att ta hem mjölken i. Biträdet i affären hällde upp mjölken med en skopa på ett långt skaft.

Längre fram under 1900-talet såldes mjölken på glasflaskor. På 1950-talet tappades ungefär 300 000 liter mjölk i Mjölkcentralens lokalerpå Torsgatan. Vid samma tid uppfanns den första mjölkkartongen. Den var trekantig och såg ut som den lilla gräddförpackningen på bilden.

Läsk

I Stockholm tillverkades läsk och vichyvatten bland annat av bryggeriet Apotekarnes. De hade lokaler både på Norra Stationsgatan och vid Nybrogatan. Pommac, sockerdricka och Loranga är exempel på svenska läskedrycker. Sockerdrickan började tillverkas i Sverige under 1800-talet och var till att börja med en alkoholhaltig dryck. Under slutet av 1800-talet ändrades receptet och drickan blev mer lik den sockerdricka som finns idag.

Pommac började tillverkas 1919, med smak av äpple, vindruvor, ananas, apelsin, hallon, citron och päron. När företaget Fructus gjorde reklam för Pommac sade de att den var finare än annan läsk. I reklamen var det vuxna i eleganta kläder som drack Pommac på kalas istället för vin.

Öl

I Stockholm har det funnits många ölbryggerier. Under många hundra år var det vanligare att dricka öl än vatten. Vattnet var ofta dåligt och kunde sprida sjukdomar. Eftersom ölet innehöll alkohol kunde inte bakterier spridas lika lätt. Ända fram till 1800-talet drack också barnen öl, eller svagdricka som innehöll lite mindre alkohol.

Ett av Stockholms största ölbryggerier hette just Stora Bryggeriet. Det låg vid Hornsberg. Andra stora bryggerier som gjorde öl hette Sankt Eriks bryggeri och Münchenbryggeriet. De låg på Södermalm.

Vatten

Rent vatten har inte alltid varit så lätt att få tag på i Stockholm. Länge avstod många stockholmare från att dricka vattnet eftersom man kunde bli sjuk av dåligt vatten. Istället var det vanligt att dricka öl eller svagdricka.

Dricka brunn - mineralvatten för hälsans skull

Vatten som var rent och gärna också kolsyrat ansågs vara extra hälsosamt och nyttigt, nästan som medicin. Under 1600-talet blev det populärt bland de rika att "dricka brunn". Människor trodde att det rena, naturliga mineralvattnet från hälsobrunnarna var särskilt bra att dricka för hälsan. I Stockholm fanns en hälsobrunn på Djurgården som hette Djurgårdsbrunn och på Södermalm låg Surbrunnen till exempel.

Vatten på flaska är inte nytt

Vatten med bubblor på flaska såldes till en början på apotek. Under 1800- och 1900-talet såldes vatten på flaska också i särskilda vattenbutiker. Vattenbutikerna var som en sorts caféer men som för det mesta bara olika sålde sorters vatten på flaska. Kolsyrat vatten kallades ofta för "vichyvatten", "sodavatten" eller "läskevatten".

En sådan vattenbutik låg i Kungsträdgården fram till 1933, strax nedanför Jakobs kyrka. Den vattenbutiken är platsen för ett mycket berömt mord i litteraturen. I Hjalmar Söderbergs bok Doktor Glas 1905 mördar huvudpersonen, doktor Glas, en präst som heter Gregorius vid en vattenbutik i Kungsträdgården, ett stenkast från Jakobs kyrka.

 

Uppdaterad