En kvinna och en man står på en upplyst gata i kvällen med ryggen halvt mot kameran
Klara norra kyrkogata 1955-1957. Foto: Lennart af Petersens, Stadsmuseet i Stockholm

Stieg Trenter skrev deckarklassiker

Stieg Trenter skrev fler än tjugo deckare och nästan alla utspelar sig i olika delar av Stockholm. Idag är Trenter lika känd för sina stockholmsskildringar som för sina mordgåtor.

Stieg Trenters Stockholm

Deckare var länge någonting som hörde hemma i stora utländska städer. De skulle utspela sig i London, Paris, New York eller Los Angeles. Deckare som utspelade sig i Sverige ansågs lite fånigt. Stieg Trenter ändrade på det och förnyade deckargenren i Sverige. I hans böcker framställs Stockholm som en storstad med den lilla stadens idylliska trivsel.

Stieg Trenter var inte den första att skriva Stockholmsdeckare. På 1800-talet kom flera deckare som var baserade på verkliga händelser. Författarna till dessa tog ofta händelser ur domstolsprotokoll och gjorde om dem till spännande berättelser som såldes för en billig peng i stadens tobaksbodar.

Den gamla staden möter den nya

Stieg Trenters författarskap är som en bro mellan det gamla och det nya Stockholm. I böckerna möter det förflutna idén om framtiden: den idylliska småstaden möter den moderna storstaden. Nutida läsare av Trenters deckare reser till en stad som inte längre finns, i en tid som känns både avlägsen och främmande.

Trenter beskriver så väl gamla som nya kvarter i hela Stockholm. Ofta låter han nuet och dåtiden mötas och smälta samman. Under rubriken Illustrerad Stockholmsskildring ska vi titta närmare på ett sådant exempel från romanen Idag röd som kom 1945.    

Noggranna förberedelser

Stieg Trenter mördar sina karaktärer på välkända platser i Stockholm och fokuserar handlingen i kvarteren kring mordplatsen. Han gjorde alltid ett noggrant förarbete och lade ner mycket tid på att göra miljöbeskrivningarna så verklighetstrogna som möjligt. Han besökte platserna han skulle skriva om, intervjuade kunniga människor och bad en kompis som var fotograf att fotografera av platserna. Kompisen hette K.W. Gullers och hade en hel del gemensamt med  Harry Friberg som är huvudperson i de flesta av Trenters böcker.

I dag röd - en illustrerad Stockholmsskildring

Harry Friberg är fotograf som ska ta bilder på ett ljusfenomen i vattnet utanför Djurgården. Ljuset kommer från en bil som kört i vattnet. Föraren sitter död bakom ratten. Det som först ser ut som självmord visar sig vara det första av flera mord. I deckaren Idag röd får vi följa jakten på mördaren.

Läs ett utdrag ur Idag röd som illustrerad Stockholmsskildring.

Bilar parkerade framför Cirkus på Djurgården

Foto: Ingemar Gram, 1966. Stockholms stadsmuseum.

Stieg Trenters samtid

Stieg Trenter skrev deckare i drygt tjugo år. Böckerna utspelar sig i Stockholm under en period då staden förändrades väldigt mycket. När Stieg Trenters första deckare kom ut 1943 var Stockholm en stor småstad med där spårvagnar rullade fram. När han dog 1967 hade staden förvandlats till en liten storstad där tunnelbanor dundrade fram under marken och Hötorgscitys skyskrapor reste sig mot himlen. Trenter skildrade förvandlingen i sina böcker.

Trenter och Citysaneringen

Citysaneringen inleddes 1951 och innebar att en stor del av bebyggelsen på nedre Norrmalm revs och ersattes av moderna hus. I Klarakvarteren bodde många människor i trånga och slitna lägenheter. Politikerna i stadshuset ville ersätta de gamla husen med nya bankkontor och varuhus. Idén var att människorna som bodde i de gamla husen skulle flytta ut till lägenheter i de nybyggda förorterna.

En stad med ett annat språk

En av anledningarna till att Trenters Stockholm känns så främmande är Citysaneringen som förändrade landskapet i staden. Men för nutida läsare är det nog språket som är mest främmande: killar kallas för tjommar, tjejer för brallisar eller bönor - och taxibilar för droskor. Karaktärerna säger aldrig du till varandra, som vi gör, utan använder herr, fru, fröken eller den tilltalades yrkestitel. Så gjorde man i Sverige fram till den så kallade Du-reformen i slutet av 1960-talet.

Fakta om Trenter

Stieg Trenter föddes 1914 och hette då Stieg Johansson. Han växte upp i Södertörns villastad söder om Stockholm. Föräldrarna hade en mataffär intill järnvägsstationen där Stieg brukade hjälpa till ibland. 1989 bytte stationen namn till Farsta Strand.

Torget utanför Farsta Strands tunnelbanestation döptes 1994 om till Stieg Trenters torg. Vid torget sitter en litterär skylt med citat från Stieg Trenters bok Tiga är silver som delvis utspelar sig vid Farsta gård.

Utrikeskorrespondent i Afrika

Efter att ha gått ut skolan 1931 arbetade Stieg Trenter för flygvapnet i Västerås. Samma år debuterade han som författare med äventyrsberättelsen Silverkorset som publicerades i tidningen Lektyr. Efter att ha blivit avskedad av flygvapnet 1935 blev han utrikeskorrespondent i östra Afrika.

Arbetade som journalist och bytte namn

1936 återvände Stieg Trenter till Sverige och arbetade som journalist på Stockholms-tidningen. Samma år bytte han namn och blev Stieg Trenter. Namnet fick han från en berömd brittisk detektivroman som heter Trent's last case. Senare skrev han för tidskriften LIV och tidningen Allers.  

Stieg Trenter började skriva deckare när han blev av med jobbet på Allers och skrev sedan en om året i tjugofyra år, fram tills sin död 1967. Han gav även ut två fotoböcker tillsammans med kompisen K.W. Gullers.

Biblioteket tipsar: Böcker av och om Stieg Trenter

Uppdaterad