Film & rörlig bild
Upphov: Tjerneld, Staffan (1910-1989). Kungliga biblioteket

Nya city: från Stortorget till Sergels torg

På femtiotalet inleddes en genomgripande omvandling av Stockholm city. På några decennier försvann stora delar av den äldre bebyggelsen på Norrmalm. Stockholmarna fick nya vyer och mötesplatser.

I Staffan Tjernelds film reser vi fyrtio år tillbaka i tiden. Raserade hus, grävskopor och byggdamm är då välbekanta inslag i stadsmiljön. En skoaffär rear ut skor för nio kronor paret med den betecknande skylten »Total utförsäljning – huset ska rivas«. Bostäder ersätts med varuhus, bankkontor och p-hus.

På Sergels torg reser sig den omdiskuterade moderna glasobelisken. Med äldre fotografier och konstverk illlustrerar Tjerneld även hur citykärnan vuxit fram under seklet. Berzelii park, med dess nöjesliv, som anlades i mitten av 1800-talet. Grand Hotel som fick stadens bästa plats för att ta emot utländska gäster.

Det pulserar av liv i filmen. Överallt dyker människor upp. Tidens klädmode syns i utställda sailorbyxor och midjekorta jeansjackor hos den yngre generationen. Medan den äldre gärna bär hatt. Utanför konserthuset får ett danskompani publiken att delta i spontandans. Det hela ser mycket improviserat ut. Gatumusiker pockar på uppmärksamhet på gågatan. Och mitt bland höghus och betong syns Blomster-Åke, den sista blomsterförsäljaren i Klarakvarteren.

Tillstånd att publicera filmen från Staffan Tjernelds son, Andreas Tjerneld.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad