Omslagsbild Narr på nocken
Litteraturtips
Författare: Trenter, Stieg (1914-1967). Stockholms stadsbibliotek

Narr på nocken / Stieg Trenter

Den här kriminalhistorien tar sin början i travkretsar Italien men leder snart till ett mord i Stockholm. Reklammannen Peter Winter hittas mördad i sin lägenhet på Norrlandsgatan 1. Offret var en gång i tiden klasskamrat med fotograf Harry Friberg och denne blir naturligtvis inblandad i fallet tillsammans med kriminalintendent Vesper Johnson. Vid ett besök i lägenheten förundras de båda över det mystiska ljuset i trappuppgången. 243 sidor.

Trappljuset var så snålt att man fick känna sig till stegen. De var rundnötta och sneda. I förstugorna stod höga dörrar med rika sniderier som folk tycktes ha upphört att knacka på, i trappuppgångarna vakade stuckpelare med söndervittrade kapitäl, en del var korintiska. På en avsats fylldes plötsligt trapphuset av ett dunkelrött ljus och avslöjade som i en feberdröm ett praktfullt mosaikgolv med infällda kompassrosor. När vi vände ryggen åt det, blev det grönt.
På nästa avsats kom förklaringen rätt genomtrappfönstrets blyrutor : den färgade ljuskällan var NK-klockan som roterade över gammeltakens vinklar. Urtavlan var röd, firmamärket var grönt och planeten spred sitt karamellsken över City, även när stjärnorna var släckta.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad