Omslagsbild I dag röd
Litteraturtips
Författare: Trenter, Stieg (1914-1967). Stockholms stadsbibliotek

I dag röd- / Stieg Trenter

Snart hade vi lämnat nöjesstaden bakom oss, och i mörker och tystnad körde nu bilen vidare. Här och var blinkade ett upplyst fönster till mellan knotiga ekar och släta lönnar som troget flankerat vägen ända från Bellmansro. I det glimtvisa motljuset tedde sig det späda lövverk som hastigt förbiglidande grönskimrande slöjor. Ur dunklet steg de vaga konturerna av små bisarra palats och gamla sneda gustavianska lusthus, som i en lång rad kantade södra djurgårdsstranden.

Då och då skymtade Saltsjön, svart och orolig. På motsatta stranden höjde sig lik en mörk kam det otillgängliga Nackalandet, och mitt i allt det svarta – som ett sällsamt funkissmycke – strålade i fjärran ett skarpt fasadbelyst fabrikskomplex och slängde kaskader av ljusstänk över det upprörda vattnet. Det var kvarnen Tre Kronor.

Fotograf Harry Friberg får ett uppdrag och beger sig ut på Djurgården. Han ska undersöka ett mystiskt sken som setts över vattnet utanför Blockhusudden. Det visar sig snart att ljusfenomenet kommer från en bil som ligger på botten med tända lyktor. Vid ratten sitter det en död man. När polis tillkallas får Friberg för första gången träffa kriminalintendent Vesper Johnson. Jakten på mördaren tar sin början och huvudstaden är en ständigt närvarande kuliss. 238 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad