En historisk skoldag
Återskapa en skoldag för 100 år sedan (eller mer) med hjälp av historiskt källmaterial. Här hittar du både schema, klassfoto, läromedel och skolmatsedel.
Lärarhandledning för:
Till dig som är lärare
Genom att lajva historia kan eleverna skapa egna erfarenheter av "förr i tiden" och jobba med kontinuitet och förändring genom att reflektera över likheter och skillnader mellan då och nu.
Du kan anpassa upplägget för den historiska skoldagen och genomföra den i större eller mindre skala – från att alla på skolan klär sig i tidstypiska kläder, serverar historisk skolmat och har historiskt fritids, till att hålla en enskild lektion med läsning ur gamla läroböcker och öva skrivstil.
Du kan läsa om skolhistoria i Stockholmskällans artiklar under temat Utbildning i Stockholm. Längre ner på den här sidan hittar du tips och material att hämta inspiration ifrån eller använda tillsammans med eleverna under "En skoldag för hundra år sedan".
Ämnen, schema och uppgifter
Från folkskolestadgan 1842 skulle alla barn lära sig läsa, skriva och räkna i skolan. Historia, kristendomskunskap, geografi, naturlära, teckning och vapenexercis var också viktiga ämnen i den gamla folkskolan. Läs mer om undervisning och skolämnen i Stockholmskällans skoltema.
På baksidan av Jenny Lindbergs slutbetyg från 1888 står kursplanen. Klicka på bilden nedan och bläddra till bild 2. I årskurs 4 gjorde eleverna rättskrivningsövningar i modersmålsundervisningen, övade de fyra räknesätten i matematik, Europas länder och huvudstäder i geografi och lärde sig om Folkungaätten i historia.
Använd gärna någon av de historiska läroböckerna eller skolplanscherna i undervisningen den här dagen!