Småblommigt brunt och vitt fodral för ABC-kort, prydd med en svartvit bild av en tupp.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Nyaste ABC-kort med 66 figurer, 1860-1880

Mot slutet av 1600-talet dök de första ABC-böckerna upp i Sverige. För de lägre samhällsklassernas barn var de flesta ABC-böcker under 1700-talet enkla träsnittsböcker. För de högre samhällsklassernas barn innehöll böckerna bilder, ibland i färg. Bilder var vid den tiden mycket dyra att trycka. Avsikten med ABC-böckerna var inte bara att lära ut bokstäver och konsten att läsa, utan att lära människorna mer om kristendomen. De flesta som skrev ABC-böcker var skollärare eller präster.

Mot slutet av 1700-talet blev det vanligare med illustrerade ABC-böcker. Den tupp som pryder framsidan på många ABC-böcker var inte bara en kyrklig symbol, utan också en symbol för vaksamhet — de barn som ville lära sig något skulle inte sova bort sin tid utan tuppen väckte dem för att gå till skolan.

Vid den här tiden utvecklades också nya metoder för lärande. De ABC-kort du ser här ska läggas ut och barnen ska lära sig bokstäverna genom att kombinera bilderna på korten med någon av de bokstäver som förekommer på samma kort. Bokstäverna finns både i de gammaldags bostavsformerna fraktur-stil — snirklig och rätt svårläst, och antikva-stil — rakare och mer ”modern”.

Klicka på bilden för att titta på alla ABC-korten.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad