Svartvitt fotografi föreställande Prins Eugen som äter på sin matsalsveranda
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen äter lunch på matsalsverandan, Waldemarsudde

Fotograf: okänd

År: 1930-tal

 

På fotot ser man prins Eugen äta lunch en sommardag på matsalsverandan i sitt hem på Waldemarsudde. Ett annat ord för veranda är det italienska ’loggia’ och här åt prins Eugen ofta lunch på sommarhalvåret. På prinsens tid fanns stora glaspaneler som man kunde sätt för loggian så att verandan blev som ett rum och den varma säsongen kunde förlängas med många veckor.

Närmast oss i bild på bordet, bredvid prinsens glasögon, ligger ett föremål. Det är en ringklocka så att prinsen kunde ringa på sin personal om han behövde något. Det är inte så lätt att urskilja de övriga föremålen på bordet men det verkar som om prinsen hunnit till efterrätten av sin lunch och att det som ligger i glasskålen bredvid blomvasen är en melon. På det höga fatet med fot finns något som skulle kunna vara bakverk och man kan se att karaffen innehåller någon dryck och flaskan troligen vatten. Föremålet på fot som skymtar i bakgrunden skulle kunna vara en sockerskål i silver. Bordet är täckt av en duk i fint linne, så kallad damast, och framför sig har Eugen en matchande servett.

Bilden är troligen tagen på 1930-talet. Sommaren 1935 kostade melon runt 6 kronor kilot. Vid samma tid var genomsnittslönen för en kvinnlig lantarbetare 3 kr och 12 öre per dag, så det var inte alla som hade råd att köpa melon.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad