Foto
Fotograf: Engelhardt, Lars. Prins Eugens Waldemarsudde

Meny från prins Eugens invigningsmiddag på Waldemarsudde 1905

Tisdagen den 31 oktober 1905 bjöd prins Eugen några av sina närmaste manliga vänner på invigningsmiddag till sitt nya hem på Waldemarsudde. Det var prins Eugens vän, arkitekten Ferdinand Boberg som hade ritat huset och bygget hade pågått mellan 1903 och 1905.

Här ser vi fram- och baksidorna av middagens tryckta menykort. Det var sju rätter som serverades den kvällen och maträtternas namn är angivna på franska. Finare middagar på den här tiden bestod alltid av fransk mat. På baksidan av menykortet står gästernas namn.

Den första rätten var consommé, alltså köttbuljong, som följdes av hummer tillagad ’på indiskt vis’, vilket betyder att den smaksatts med curry. Nästa rätt var rimmad oxbringa och sedan gödkyckling som serverades med Waldorfsallad. Efterrätterna inleddes med Diplomatpudding, så kom små ostbakelser och till sist ’dessert’. Vad det var för dessert vet vi tyvärr ej.

De flesta av prinsens gäster var kända svenska konstnärer men där fanns också till exempel arkitekter.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad