Fotografi på bokuppslag. På sidorna finns anteckningar om middagar som hållits på Waldemarsudde och vad som ätits.
Foto
Fotograf: Engelhardt, Lars. Prins Eugens Waldemarsudde

Uppslag ur prins Eugens gäst- och måltidsbok, Waldemarsudde

Fotot visar ett uppslag ur en av de gästböcker som finns i arkivet på Prins Eugens Waldemarsudde. I boken finns anteckningar om de gäster som var bjudna till prins Eugen på luncher och middagar på ena sidan och på andra finns de rätter som serverades vid en viss måltid. Det här uppslaget visar några måltider från maj och juni år 1947. Till middagen den 22 maj hade prinsen bjudit några personer ur den svenska adeln och författaren och konsthistorikern Karl Asplund. Dessa bjöds på smörgåsar (eller snittar som vi säger idag), champinjonsoppa, gravad och halstrad lax med sparris och pannkaka med maräng till efterrätt. Grön sparris var prins Eugens favoritgrönsak och serverades ofta på somrarna. Olika soppor ingick nästan alltid i middagsmenyerna som man kan se av fotot.

Nästa måltid i boken är en lunch den 29 maj där prinsen bara hade en gäst, Ebba Bonde. De två åt först en äggrätt, sedan husmansklassikern Biff à la Lindström och slutligen kompott. Prins Eugen gillade både finare och enklare mat och som man ser av nästa middag på uppslaget serverades det köttbullar till middag den 4 juni. Till efterrätt var det krusbärskompott. Det växte många fruktträd och bärbuskar på Waldemarsudde och man odlade också många grönsaker och rotfrukter. Allt som odlades användes i matlagningen.

Den som har gjort anteckningarna i boken är Eric Ericson som var anställd som kammartjänare på Waldemarsudde 1916 till 1947.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad