Fotografiet visar utsikten mot Nackalandet från prins Eugens sovrumsfönster i söder på Waldemarsudde år 1906-07.
Foto
Fotograf: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Utsikt med segelfartyg från Waldemarsudde

Prins Eugen (1865–1947) har tagit detta foto en tidig sommarmorgon från sitt sovrum på Waldemarsudde, med utsikt över Stockholms inlopp. Bilden visat vyn mot Nackalandet och på den andra stranden ser man Sommeliis stora oljefabrik och Saltsjöqvarn. Nedanför udden ses en del av den omfattande transportverksamheten som ägde rum med båtar i en tid då vattenvägarna runt Stockholm ofta var mer pålitliga och framkomliga än landvägarna. Närmast ett segelfartyg som dras ut av en roddare för att bättre kunna fånga vinden i sina segel.  

Fotot är taget endast ett par år efter att prins Eugen hade flyttat in i sin nybyggda villa 1905. Man kan förstå att prinsen med konstnärens blick för komposition tilltalades av motivet med de linjer i landskapet som skapas av murarna och med segelfartyget i bildens blickfång. Det stämningsfulla gryningsljuset har helt säkert också fångat honom.

Prins Eugen hade köpt sin första kamera under studieåren i Paris 1887–1889. På Waldemarsudde finns runt 1 000 av hans fotografier bevarade. Efter köpet av Waldemarsudde år 1899 fotograferade han vid flera tillfällen de gamla byggnaderna, trädgården och parken på området med dess vackra utsikt i olika riktningar. Det här fotografiet är taget med en senare kamera av märket Eastman Kodak som laddades med rullfilm. På det tidiga 1910-talet tycks prinsen ha lagt kameran på hyllan – åtminstone finns inga senare fotografier av honom bevarade på museet.  

En hel del av prins Eugens fotografier verkar vara tagna som möjliga motiv för framtida målningar eller som stöd för minnet i den konstnärliga processen. Men prinsen använde också kameran för andra ändamål. Till exempel hade han den med sig under 1890-talet då han hyrde olika sommarnöjen runt om i Sörmland under sommarhalvåren och på utlandsresor till länder som Holland, Belgien och Italien.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad