Handskriven dagboksanteckning av elev på Manillaskolan.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Manillaskolan - Vad jag gjorde igår, uppsats av Maja klass 3

Barnen på Manilla dövstumskola hade fått i uppgift att skriva en kort uppsats om vad de hade gjort igår. Här berättar Maja, klass 3, om sina upplevelser.

Manillaskolan, grundades 1809 och var från början en skola för både döva och blinda barn, för att senare bli en skola för enbart döva barn. Under de första åren låg skolan på Drottninggatan, men flyttade 1812 till Djurgården. Höstterminen 2013 flyttade skolan till lärarhögskolans tidigare lokaler i Konradsberg på Kungsholmen.

Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan. Fram till 1890 tog man emot elever från hela landet. 

Så här skrev Maja:

Vad jag gjorde igår

 I går morse fick jag kaffe och smörgås. Syster Tora såg efter oss i matsalen. Det var vackert väder i går morse. I går f.m. såg Syster Tora och fröken Lampa efter oss. Alla barnen var ute, därför att det var vackert väder i går f.m.

 Det hade kommit många dövstumma igår f.m. Gerda har kommit hit i går fm. Det var Holgers syster Gerda. I går middag fick jag äta kött och potatis och sås. Jag fick kräm och mjölk i går middag. Det smakade gott. I går middag fick Stens kussin hade kommit dit i går middag. Han var mycket glad. I går middag fick jag min läxa igår. Jag kunde min läxa i går middag. I går middag fick jag måla påskpapper. Det var roligt. I går eftermiddag fick jag kaffe och vetebröd. I går eftermiddag fick jag ett stort påskpapper av fröken Lampa. Jag har ritat påskpapper i går e.m. I går eftermiddag såg jag en begravning.   

                                                                                                            Maja

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad