dagboksanteckning om julfirande av eleven Harry Karlsson
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Manillaskolan - eleven Harry Karlsson firar julafton hemma 1917

Manillaskolan, som från början hette Allmänna institutet för Döfstumma och Blinda - grundades 1809 av Per Aron Borg. Skolan tog från början emot båda döva och blinda barn, men efter 1879 skildes avdelningen för blinda från Manilla och fick senare egna lokaler i Tomteboda. Skolan kom då att kallas Allmänna institutet för dövstumma. 1894 ändrades namnet till Manilla Dövstumskola för att sedan ändra namn igen till Manillaskolan1966.

Under de första åren låg skolan på Drottninggatan, men flyttade 1812 till Djurgården. 

Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan. Fram till 1890 tog skolan emot elever från hela landet.

 I sin skoldagbok berättar eleven Harry Karlsson, årskurs 6, om hur han firade julafton hemma med sin mamma. Så här skrev Harry:

Huru vi firade julafton hemma

Vi tände ljusen i granen och drucko kaffe på julaftons eftermiddag. Sedan sågo vi på bilderna på julgranskaramellerna. På aftonen gav jag mamma julklapparna. Hon tackade mig. Hon blev så glad. När mamma fått dem, gav hon mig julklappar. Jag fick ett skrivbordsställ, en spegel och en bok med penna. Vi tände sedan på tomtebloss som hängde i julgranen. De voro så vackra. Det gjorde inte alls ont, om gnistorna föllo på handen. När blossen slocknat och svalnat, tog man dem och kastade bort dem.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad