Text
Författare: Palm, Rut. Stockholms stadsarkiv

Rut Palm skriver om en dag på Manillaskolan - 1926

Rut var elev på Manillaskolan, som från starten 1809 var en skola för både döva och blinda barn. Senare togs enbart döva barn emot. Under de första åren låg skolan på Drottninggatan, men flyttade 1912 till Djurgården där den fortfarande finns kvar.

Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan.

När eleverna hade fått i uppgift att skriva om vad de gjort i går gick Rut i klass 7C och skrev så här:

Tala om, vad du gjorde i går.

Vi stego upp kl. 7. När vi hade klätt på oss färdigt, gick jag till fröken Klefboms klassrum och dammtorkade. Sedan gick jag ner till klänningsrummet och fick ett annat förkläde. När jag hade fått ett annat förkläde gingo vi till matsalen och åt cacao med skorpor och smörgås. Det smakade så gott.

Vi gick till fröken Klefboms klassrum och hade andaktsstund av fröken Briem. Det var mycket roligt. När vi hade varit i klassrummet, gick jag till fröken Dora. Jag bar matbrickan upp till fr. Öhman. Jag passade upp hos fröken Öhman. När jag hade passat upp färdigt, bar jag matbrickan ner. Jag fick mat av fröken Dora. Det smakade gott.

Kl. 11 gick vi till kyrkan. Herr Hellmer undervisade oss om Jesus bespisar fem tusen människor. Det var mycket roligt. När vi hade varit i kyrkan, gick vi ut och promenerade omkring gården. Det var vackert väder. Det var skönt, att gå omkring på gården.

Vi gick upp till sysalen och ställde upp oss. Några flickor berättade för mig, att de hade sett, att en liten gosse, som åkte på en liten cykel, blev överkörd av en bil. Vi gick till matsalen och väntade i korridoren, tills maten var serverad. Vi gick in och åto middag.

Rut Palm 7c

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad