Handskriven skoluppsats av ett barn på Manillaskolan.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Manillaskolan - ett barn berättar om sitt besök hemma - 1926

Manillaskolan var från början en skola för både döva och blinda barn, senare enbart för döva barn. Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan.

Under de första åren låg skolan på Drottninggatan, men flyttade 1812 till Djurgården. Höstterminen 2013 flyttade skolan till lärarhögskolans tidigare lokaler i Konradsberg på Kungsholmen.

De elever som hade möjlighet besökte ibland sina föräldrar på helgerna. Så här beskriver Osvald D. i klass 7 sin upplevelse av ett hembesök:

Tala om vad jag gjorde igår!

Jag var hemma hos mina föräldrar i går. Jag steg upp halv 8 på morgonen. Jag fick hjälpa till att duka bordet. När alla voro färdiga drucko vi kaffe. Lennart och Harry drucko mjölk. Sedan sopade jag.

Jag gav mössen mjölk och mat. Då tog jag en av ungarna och satte den på bordet. Den rullade sig och dansade och sprang omkring på bordet. Det var roligt att se när den rörde sig. Sedan satte jag den i lådan igen.

Pappa och jag promenerade ute en lång stund. När vi kommo hem blevo vi röda av den friska luften. Vi åto frukost. Sedan skrev jag i hemdagboken. Lennart var nästan alltid ute. Det var vackert väder och solsken då. Ibland snöade det och ibland klarnade himlen.

Mor kokade mat. Jag fick passa på maten, när mor var borta en kort stund. Kl.2 åto vi middag. Sedan borstade jag mina kläder och kängor och tvättade mig.

Jag visste inte hur dags jag skulle se bio på Manilla. Men jag kom i alla fall till Manilla kl. 4. Jag fick underrättelse att vi skulle se bio kl. 6.15. Jag fick veta att det hade inträffat en olycka vid Liston Hill. Herr Bonniers son åkte ett fordon. Han stötte sig mot en bil som kom körande. Det blödde mycket. Sonen fördes till ett sjukhus.

Sedan läste vi våra läxor från kl. 5 till 5.45. Jag måste äta fort för jag hade sopning i dagrummet. Tre gossar och jag sopade.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad