Text
Författare: Bredström, Åke. Stockholms stadsarkiv

Manillaskolan - eleven Åkes berättelse om ett besök i sitt hem 1926

När Åke Bredström gick i klass 5 i Manillaskolan skrev han om vad han hade gjort under ett besök i sitt hem en helg.

Manillaskolan, grundades 1809 och var från början en skola för både döva och blinda barn, för att senare bli en skola för enbart döva barn.

Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan. Ibland fick de elever som hade möjlighet åka hem och hälsa på. Så här skrev Åke:

Vad jag gjorde i går.

Jag åkte båt hem i lördags. Det var mycket roligt, att åka båt. Den går fort. Jag åkte båt hem till Vikdalen. Jag gick till hemmet. Jag blev mycket trött. Jag hade druckit kaffe.Jag frågade Erik? Vill du spela med ett spelkort. Min bror svarade:”Nej”

Min mamma bäddade sängen om kvällen. Jag hade ätit välling. Jag tog av mig mina kläder. Jag lade mig i sängen. Jag sov.

Jag stod upp ur sängen i söndags. Jag hade druckit kaffe. Det smakade gott. Jag tvättade mig. Jag tog på mig kläderna. Jag gick ut. Jag spelade kulor. Min broder Erik kom till mig. Erik frågade mig? ”Vill du spela kulor” Jag svarade: ”Ja”. Erik och jag spelade kulor länge.

Min mamma, sade, att vi skulle äta kalvkött. Jag blev mätt. Det smakade gott. Mina vänner Sandlund kommo till mitt hem. Min mamma bjöd oss kaffe. Herr Sandlund sade, att det smakade mycket gott.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad