Miljonprogrammet
1965 bestämde riksdagen att vi skulle bygga en miljon nya bostäder i Sverige under de kommande tio åren. Miljonprogrammet skulle bygga bort den stora bostadsbristen med moderna bostäder till rimliga priser. En tvårumslägenhet skulle inte kosta mer än en femtedel av vad någon som arbetade i fabrik tjänade.
Uttrycket "miljonprogram" kommer från riksdagens beslut 1965 att vi skulle bygga en miljon nya bostäder i Sverige under de kommande tio åren. Syftet med miljonprogrammet var att bygga bort den stora bostadsbristen med moderna bostäder till rimliga priser. En tvårumslägenhet skulle inte kosta mer än en femtedel av en normal industriarbetarlön.
Ett "miljonprogramsområde" är ett bostadsområde som byggdes under åren 1965-1974. Miljonprogrammet har också kommit att handla om en särskild sorts stadsplanering, med affärer och samhällsservice, biograf, arbetsplatser, kyrka och skolor. I miljonprogramsområdena är det vanligt med trafikseparering. Det finns särskilda gångvägar för gående och bilvägar för bilar, och de korsar sällan varandra. I Stockholm finns det bostadsområden som liknar miljonprogrammen, men som började byggas före 1965. Exempel på såna områden är Sätra och Bredäng.
Likadana hus – standard och effektivitet
Miljonprogramsområdena byggdes för både arbetarklass och medelklass. Både kommuner och privata byggföretag byggde. Inom miljonprogrammet byggdes det både radhus, småhus och flerfamiljshus. Alla hustyper skulle byggas standardiserat och rationellt. För att få korta byggtider och låga kostnader byggdes ofta många likadana hus i ett område. Många delar till husen byggdes i fabriker och inte på plats. Sverige införde standardmått så att alla dörrar blev lika breda och alla köksbänkar lika höga. Tidigare kunde sådant variera och vara olika mellan olika byggen.
I Stockholm byggdes 180 000 nya bostäder och en ny stadsdel såg dagens ljus varje år under miljonprogrammets årtionde.
I Stockholm finns exempel på miljonprogramsområden i Akalla, Backlura, på Byälvsvägen i Bagarmossen, Fältöversten på Östermalm, Hjulsta, Husby, Kälvesta, Nälsta, Rinkeby, Skärholmen, Sätra, Tensta, Vinsta, Vårberg, Östberga och Bredäng.