Beskuren ritning som visar fasad med loftgång
Ritning
Arkitekt: Borgström, Hans (1922-2008), Hans Borgström Arkitektkontor AB. Stockholms stadsarkiv

Ritningar till studentbostäder i Rinkeby från 1969-1973

Bostadsområdet i kvarteret Kvarntullen på Rinkebyhöjden uppfördes som studentbostäder och ritades av Hans Borgströms Arkitektkontor AB. Här finns bygglovsritningar till huset på Rinkebysvängen 99-113 (Kvarntullen 8). Skivhuset är 7 våningar borträknat souterräng- och källarplan. Det innehöll ursprungligen 42 studentlägenheter på 3 rum och kök samt ett daghem.

Det svårt att få en bild av hur exteriören såg ut eftersom fasadritningarna inte är färglagda. Entrésidans fasad dominerades av de vågräta loftgångarna, vars fronter och stöd utfördes i orangemålad betong. Gårdssidans balkonger färgades också i orange. Hiss- och trapptornet reser sig på ena sidan, fasadelementen lämnades synliga med yta i krattad mörkgrå betong. Trapphuset ser nästan ut att stå fritt, som en stor rektangulär betongskulptur. Arkitekturen kallas betongbrutalism, en stil där exteriörens råa betongytor får framträda tillsammans med tekniska och funktionella detaljer. 

Varje våningsplan innehöll sex lägenheter på 3 rum och kök. Det är relativt små treor, med en storlek på 53,4 kvadratmeter. Varje lägenhet har egen ingång direkt från loftgången. Sidan som ligger mot loftgången innehåller kapprum, ett mindre sovrum och badrum. Köket är placerat mitt i lägenheterna och saknar därför fönster. Mot gårdssidan finns ett större sovrum och vardagsrum med balkong. 

I byggnadens källare fanns skyddsrum, förråd och barnvagnsrum. Hela souterrängplanet innehöll ett daghem (förskola) med avdelningar för spädbarn, koltbarn och stora barn. Avdelningarnas ingångar ligger mot en korridor, som går utmed hela planet och nås via trapphuset (på höger sida på ritningen). Lekrummen ligger ut mot gården, där det fanns lekplats. Under rubriken "Dokument" finns även en situationsplan över hela bostadsområdet, där lekplatserna är utritade.

Stadsmuseets värdering av området

Området på Rinkebyhöjden uppfördes 1969-1974, under miljonprogrammet. Kvarteret Kvartullen 1-4 och 8 bebyggdes med sammanlagt 19 bostadshus med loftgång – sex höga skivhus och tretton lägre lamellhus – samt ett fristående daghem. Samtliga lägenheter var studentbostäder från början. Stockholms stadsmuseum utförde en kulturhistorisk klassificering av området år 2007. I värderingen står bland annat (citat:)

Detta bostadsområde i nordöstra Rinkeby har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden som ett exempel på en stilren och konsekvent utförd betongarkitektur med tidstypiskt "brutalistiska" förtecken. Ur denna synvinkel saknar området motstycke i Stockholms stad, och det är i sin kompromisslöshet sällsynt även i ett nationellt perspektiv.
[---]
Områdets stora skala, den väl synliga placeringen och den djärva arkitekturen ger området stora symbol- och identitetsvärden. För de som passerar stadsdelen i bil har de jättelika fasaderna med loftgångar blivit till en emblematisk symbol för miljonprogrammet på Järvafältet.

Området är som helhet mycket välbevarat, vilket förstärker de kulturhistoriska värdena.

När Stockholms stadsmuseum inventerade kvarteret Kvarntullen år 2000 sammanfattades områdets kvaliteter i kommentaren (citat):

Området är uppfört i en stilren och konsekvent betongbrutalism vilket är mycket ovanligt. Området karaktäriseras av sina råa betongytor i kombination med de i olika toner av rödorange färgade balkongfronterna, loftgångarna med betongstöden och betongelementen samt fasadelementen. Byggnaderna har kubiska volymer. De höga skivhusen står som en skyddande mur, för gårdarna och de låga lamellhusen, ut mot Hjulstavägen. Området karakteriseras också av intrycket av ökad höjd upp mot berget i norr. Området är unikt och mycket välbevarat.

Nya ägare och stor ombyggnation

Lägenheterna i kvarteret Kvarntullen 1, 3, 4 och 8 ägs sedan 2003 av HSB Stockholm. Hela området innehåller över 600 hyreslägenheter och de flesta är på 3 rum och kök. De åtta husen i kvarteret Kvarntullen 8 innehåller sammanlagt 321 hyreslägenheter (år 2024). Det fristående daghemmet i kvarteret Kvarntullen 2 heter numera Förskolan Gamlebyplan 9 och drivs av Stockholms stad.

Området genomgår en omfattande totalrenovering under 2010-2020-talet. Flerbostadshusen får ny exteriör, interiör och lägenheterna moderniseras. Ombyggnationen innebär att lägenheterna rivs ut och endast betongstomme, hiss och yttertak bevaras från de ursprungliga byggnaderna. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad