Barnstugan uppfördes på Tobaksvägen 19 i Hökarängen. I ett sammanhörande hus, på Tobaksvägen 21, byggdes samtidigt ett ungdomshem för flickor.
En barnstuga var en äldre form av förskola. På ritningarna står korta förklaringsord, som ger inblick i den planerade verksamheten.
Vi hittar separata entréer för ”spädbarn” (under 1 år), ”koltbarn” (ungefär 1-3 år), ”barnträdgård barn” och ”skolbarn”. På övre plan finns hobbyrum, slöjdrum och läsrum för de äldre barnen. Där ligger också köket, med mathiss till serveringsrum på nedre plan.
Östra delen har avgränsats för de yngsta, med rum för ”liggbarn”, ”krypbarn”, solbalkong, mjölkkök och skötrum. I ett av lekrummen på bottenvåningen finns en "dockvrå" och en "sagovrå". Båda våningarna innehåller ”isoleringsrum”. De var till för sjuka barn, för att hindra smittspridning.
Barnstugan och ungdomshemmet ritades av David Helldén för det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. Husen stod färdiga 1950. På 1990-talet byggdes husen om till bostäder. Ritningen till flickhemmet finns länkad under ”Mer i Stockholmskällan”.
Begreppet koltbarn?
Begreppet är en kvarleva från äldre tider, då barn ofta var klädda i kolt. Kolten såg ut som en slags kort klänning eller skjortblus och bars av både flickor och pojkar (från medeltiden fram till 1900-talets början).
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Helldén, David (1905-1990)
Skapad
21 juni 1949
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0174/NS 37 Byggnadsnämndens expedition och stadsarkitektkontor, Bygglovsritning NS 37:A131952:5-6. Fastighet Täckbladet 2 (nuvarande Spisbrödet 5)
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.