Ritningen är ritad i tusch på grånat papper
Ritning
Arkitekt: Tidermark, Axel Georg (1920-1996). Stockholms stadsarkiv

Ritning till markplanering i kvarteret Kvarntullen, Rinkeby

Området i kvarteret Kvarntullen bebyggdes med flerbostadshus 1969-1974 och innehöll bostäder för studenter. Här finns en ritning till markplanering för områdets norra del, i kvarteret Kvarntullen 8. Markplanering berättar hur marken i ett område är tänkt att användas och utformas. Ritningen är utförd av trädgårdsarkitekten Axel Tidermark åren 1970-1971. 

Den norra delen innehåller åtta flerbostadshus som omringar en stor inre gårdsyta med tre lekplatser och på andra sidan Rinkebysvängen finns parkering. Ritningen visar markens topografi med markhöjder och sluttningar. Den berättar också hur de olika ytorna är tänkta att anläggas med placering av exempelvis byggnader, gräsmattor, planteringar, lekplatser, entréer, gångvägar och bilvägar.

På ritningen finns olika symboler eller beteckningar som bland annat visar gatuhöjder och föreslagna markhöjder, gräsytor, sandytor, planteringsytor, träd, olika typer av kantsten, trafikhinder, gatubelysning, gångytor och körytor. I nedre vänster hörn finns en lista med förklaring till de olika beteckningarna. Husen är märkta med nummer från 1 till 8.

Ritningen är hämtad ur bygglovsansökan för tre byggnader i kvarteret Kvarntullen 8 (hus 1, 2 och 8). Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länkar till fler poster som innehåller ritningar till Kvarntullen 8: en ritning till lekplats och plantering, byggnadsritningar till ett av husen (hus 1) och ritningar till de lägenhetstyper som uppfördes i kvarteret.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad