Detalj av ritningen som endast visar de två planerna över typ A1. Ritning på rosablekt plast.
Ritning
Arkitekt: Borgström, Hans (1922-2008), Hans Borgström Arkitektkontor AB. Stockholms stadsarkiv

Ritningar till lägenhetstyper för studentbostäder i Rinkeby år 1969

Bostadsområdet i kvarteret Kvarntullen uppfördes som studentbostäder 1969-1974 och ritades av Hans Borgströms Arkitektkontor. Här finns ritningar från 1969 som visar hur husens fyra lägenhetstyper skulle se ut. Typerna kallas ”A1”, ”A2”, ”B1” och ”B2” och består av antingen 3 rum och kök med bad eller 2 rum och kök med dusch. Sedan 2003 ägs husen av HSB och innehåller därefter hyresrätter till deras medlemmar. Byggnaderna totalrenoverats under 2010- och 2020-talet och planerna kan därför ha förändrats. 

Kvarteret Kvartullen 1-4 och 8 bebyggdes med sammanlagt nitton bostadshus med loftgång – sex höga skivhus och tretton lägre lamellhus – samt ett fristående daghem. Samtliga lägenheter var studentbostäder från början. På ritningarna kan vi se att lägenheter av typ A1 och A2 ligger utmed loftgång på husens övre våningsplan. Typ B1 och B2 är istället placerade utmed en inre korridor i husens souterrängplan.

Varje typritning visar två likadana men spegelvända planer som kallas: A1v och A1h; A2v och A2h; B1v och B1h samt B2v och B2h. Typerna har tillägget v eller h beroende på om planen är vänd mot vänster eller höger. Ritningarna innehåller också en liten förenklad situationsplan där husen som ska innehålla lägenhetstypen är markerade (se högst upp till höger på respektive ritning). Under rubriken "Dokument" finns en mer detaljerad situationsplan över området där husen är numrerade från 1-19. 

Mer om typ A1 och A2

Lägenhet typ A1 är på 53,4 kvadratmeter och innehåller 3 rum och kök med matplats, badrum, kapprum och klädkammare. Typ A1 ligger utmed loftgång och skulle enligt ritningen finnas i samtliga nitton hus. Varje lägenhet har egen ingång direkt från loftgången. Sidan mot gången innehåller kapprum, sovrum samt badrum med toalett. Kök och matplats ligger mitt i lägenheten och saknar fönster. På motsatt sida finns sovrum och vardagsrum med balkong.

Typ A2 är hörnlägenheter med gavelfönster mot vänster (A2v) eller höger (A2h). I övrigt har A2 samma storlek och i stort sett samma planlösning som typ A1. Typ A2 skulle finnas i hus 1, hus 10, hus 15 och hus 18.

Mer om typ B1 och B2

Lägenhetstyp B1 är på 44,1 kvadratmeter och innehåller 2 rum och kök med matplats, duschrum, kapprum och klädkammare. Lägenheterna ligger i husens souterrängplan och är placerade utmed en inre korridor (mot söder). Sidan mot korridoren saknar fönster och innehåller entré med kapprum, duschrum med toalett och klädkammare. Köket har matplats och ligger mitt i lägenheten. Vardagsrum och sovrum ligger mot fönstersidan, där det också finns balkong eller uteplats. Typ B1 skulle ingå i hus 1, 5-9 och 16-17.

Lägenhetstyp B2 är på 44,5 kvadratmeter och innehåller 2 rum och ett mindre kök, duschrum, kapprum och klädkammare. Typ B2 ligger utmed korridor (mot norr) i souterrängplan. Köket är litet, saknar matplats och är öppet mot vardagsrummet. Sovrum och vardagsrum ligger mot fönstersidan. Typ B2 skulle ingå i hus 2-4.

Nya ägare och stor ombyggnation

Lägenheterna i kvarteret Kvarntullen 1, 3, 4 och 8 ägs sedan 2003 av HSB Stockholm. De 19 husen innehåller över 600 hyreslägenheter och de flesta är på 3 rum och kök. Området genomgår en omfattande totalrenovering under 2010-2020-talet. Flerbostadshusen får delvis ny exteriör, interiör och lägenheterna moderniseras. Ombyggnationen innebär bland annat att lägenheterna rivs ner till stommen, görs om och får större inglasade balkonger. Efter ombyggnad innehåller området lägenheter på 2-4 rum och kök.

Se fler ritningar

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns länk till en post som innehåller plan- och fasadritningar till ett av husen i kvarteret Kvarntullen 8 (hus 1). Där finns också länkar poster med ritning till lekplats och plantering samt ritning till markplanering.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad