Ritningen är utförd i tusch på grånat papper.
Ritning
Arkitekt: Tidermark, Axel Georg (1920-1996). Stockholms stadsarkiv

Ritning till lekplatser och plantering i kvarteret Kvarntullen, Rinkeby

Området i kvarteret Kvarntullen bebyggdes med flerbostadshus 1969-1974 och innehöll bostäder för studenter. Ritningen är till lekplatsutrustning och planteringar i områdets norra del (Kvarntullen 8). Förklaring till siffersymbolerna finns längst ner på ritningen under rubrikerna "Lekmateriel" och "Växtförteckning". Ritningen är utförd av trädgårdsarkitekten Axel Tidermark 1970-1971.

På ritningen kan vi se att den norra delen innehåller åtta flerbostadshus som omringar en stor inre gårdsyta med tre lekplatser. Lekplatsernas utrustning är utritad och uppmärkt med olika nummer från 1 till 12. Siffrorna förklaras i en lista under rubriken ”Lekmateriel”. Den mittersta lekplatsen innehåller till exempel en större lekställning som kallas ”skeppsbrottet” (nummer 12). Där finns också sandlåda med lekbord (1 och 2), en klätterställning i trä och rep (4), en ”toppstuga” (5) och gymnastikräcken (10). 

Plantering av träd och buskar är också utritade och markerade med nummer som förklaras i ritningens växtförteckning. Där står arternas latinska namn och vilket antal som ska planteras av varje art. Träd på stam symboliseras av en ring med siffra inuti. Nummer 1 är lönn (acer platanoides), 2 är parklind (tilia vulgaris), 3 är ginnalalönn (acer ginnala), 4 är ask (fraxinus excelsior), 5 är kaskadpil (salix alba tristis) och 6 är praktrönn (sorbus decora).

Det finns en mängd prydnadsbuskar och häckar kring entréer, trapphus, gårdsrum och lekplatser. Vissa lägenheter har uteplats mot gården och dessa ska ramas in med olika typer av buskrosor. Parkeringarna på andra sidan Rinkebysvängen ska omges av vresros och häckberberis. Vid parkeringarna syns även symboler för ginnalalönn, kaskadpil och praktrönn. 

Se fler ritningar

Se under ”Mer i Stockholmskällan" för länkar till fler poster med ritningar till kvarteret Kvarntullen 8. Där finns ritning till markplanering, ritningar till ett av flerbostadshusen (hus 1) samt till de lägenhetstyper som ursprungligen uppfördes i området. Samtliga ritningar är hämtade ur bygglovsärendet till nybyggnad från 1969-1974.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad