Oljemålning föreställande skulpturen Nike från Samothrake. Skulpturen och den omgivande naturen är snötäckt och himlen är färgad rosa.
Bildkonst
Konstnär: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Nike i snö mot rosa luft

Konstnär: Prins Eugen (1865–1947)

Titel: Nike i snö mot rosa luft

Teknik: Olja på papp

Mått: 68 x 53 cm

I målningen Nike i snö mot rosa luft avbildas skulpturen Nike från Samothrake en kall vinterdag. Skulpturen står placerad på en trappavsats på sydsidan av Slottet på Waldemarsudde och är en modern bronskopia av en välkänd antik marmorskulptur. Prinsen har målat av skulpturen i flera verk. I detta vinterlandskap ligger snön tjock och tung över båda mark och skulptur. Träden i bakgrunden är nakna och är färgade av den rosa himlen. I bakgrunden syns några båtar och det mjuka ljuset berättar att solen börjar gå ner och att kvällen närmar sig.

Bronsskulpturen köptes in till Waldemarsudde 1905, samma år som prins Eugens nya hem på Waldemarsudde stod klart. Marmororiginalet Nike från Samothrake återfinns på Louvren i Paris och är daterat till ca. 190 f.v.t. Statyn hittades 1863 i en helgedom på ön Samothrake i Grekland. Den antas från början ha haft både huvud och armar men det enda som återfunnits är delar av hennes högra hand. Invånarna på Samothrake reste troligtvis skulpturen efter en seger i ett sjöslag. Nike är i den antika mytologin segerns gudinna och skulpturen visar hur hon stiger ner från himlen och utropar stridens segrare.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad