Svartvitt fotografi från middagsbjudning i matsalen på Waldemarsudde. Gästerna på ena långsidan av bordet har vänt huvudet mot kameran, alla är finklädda och prinsen ler stort. I bakgrunden står personalen uppradade.
Foto
Fotograf: Hård, Gösta (1888–1976). Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Carls födelsedag firas på Waldemarsudde, 27 februari 1946

Matsalsbordet i prins Eugens hem på Waldemarsudde är dukat till fest. Det är den 27 februari 1946 och man firar prins Eugens bror, prins Carl, på hans 85-årsdag.  Värden, prins Eugen, sitter på bordets högra långsida. Det är han som ler mot kameran. Födelsedagsbarnet sitter två platser längre bort på samma sida. Flera av gästerna runt bordet är kungliga och de flesta andra tillhör den svenska adeln. I mitten på bordets vänstra långsida sitter Carl och Eugens äldsta bror, kung Gustaf V, som vilar sin hand på bordet och tittar mot fotografen.

Menyn den dagen bestod av sex rätter och på fotot ser man att den rätt man just ätit har serverats på tallrikar av silver. Glasen, som innehåller olika viner är från prins Eugens farfar, Karl XIV Johans, tid och silverpokalerna är fyllda med tulpaner och andra lökväxter.

Personerna som står upp bakom gästerna är de som arbetar med serveringen. I mitten, bakom prins Carl, står prins Eugens lakej Nils Dickmark och på andra sidan, bakom Gustaf V, står prinsens kammartjänare Eric Ericson. Den övriga personalen är troligen inhyrd från Stockholms slott.

Fotografiet från prins Carls 85-årsdag och ytterligare sex foton från samma tillfälle är de enda som bevarats från någon fest eller middag på Waldemarsudde, där det annars rådde fotoförbud.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad