Karta över Stockholms handelsförbindelser under medeltiden
Karta som visar handelsvägar under medeltiden. Konstnär: Susanne Deist, Medeltidsmuseet

Handel och försvar i Stockholm

Stockholm har kallats för "Mälarens lås". Staden är byggd på öarna där Mälaren och Östersjön möts. Den här platsen har passat bra både för handel och försvar.

Landhöjningen gjorde det allt svårare att segla mellan Östersjön och Mälaren mot vikingatidens slut. Vattnet på båda sidor av Stadsholmen, den lilla ön där Gamla stan ligger, blev allt mer strömt. Strömmen gjorde det svårt för skepp att segla uppströms in i Mälaren. Därför passade platsen bra för handelsskepp att stanna vid och lasta av sina handelsvaror på.

Någon gång alldeles i början av 1250-talet kom Birger Jarl och den tyska Hansestaden Lübeck överrens om att handeln mellan Hansan och Sverige skulle utgå från Stockholm. De tyska köpmännen fick olika förmåner i staden mot att de följde svensk lag.

Venetianskt glas

Venetianskt glas

Inför ombyggnationen av Slussen har arkeologiska undersökningar genomförts sedan 2013.  I 1300-talets lager på Södermalmstorg påträffades rester av ett tegelhus i vilket…

Den viktigaste handelsvaran som kom med de tyska köpmännen var saltet som främst utvanns ur Lüneburgs saltgruvor i Tyskland. Saltet användes till att konservera kött och fisk eftersom kylskåp inte fanns under medeltiden. Andra konserveringsmetoder kunde vara att torka, röka eller gräva ner köttet och fisken.

Med de utländska skeppen kom också lyxvaror till Sverige, till exempel vackra tyger från Holland och Turkiet, kryddor från Asien och Afrika, vin från Frankrike och Tyskland och dyrbara Italienska och persiska glasbägare. Från Stockholm exporterades svenskt järn, koppar, smör, ister, hudar, pälsar, torkad fisk och tran. Lübeck var under hela medeltiden den viktigaste mottagaren av dessa varor.

Utvalt källmaterial: Saker som kommit till Stockholm genom handel

Medeltida dryckesglas

Medeltida dryckesglas

Kanna av stengods

Kanna av stengods

Klädesplomb

Klädesplomb

Cylinderhalskanna

Cylinderhalskanna

Stockholm - Mälarens försvar

Redan på 1000-talet byggdes en pålspärr av trä i Norrström för att förhindra skepp från att ta sig in i Mälaren. Man tror sig ha funnit rester av en befästning på Helgeandsholmen som senare övergavs när Stockholms borg byggdes. Kastalen, det runda tornet på borggården i borgen, (och senare slottet) Tre kronor tror många forskare byggdes före själva borgen. Denna var också till för att försvara inloppet till Mälaren och för att hålla utkik över vattnet.

Slottet Tre Kronor, sett från sydväst

Slottet Tre Kronor, sett från sydväst

Konstnär: Camphuysen, Govert (cirka 1623-1672) Material och teknik: Olja på duk Mått i mm: 440x820 Den holländske målaren Govert Camphuysen vistades i Sverige under 1650- och 1660-…

Skepp som seglade mellan Saltsjön och Mälaren behövde passera staden Stockholm. Genom att bygga ut pålspärrarna, så kallade pålkransar, ute i vattnet kunde man skydda Mälardalens städer och landsbygd. Man satte helt enkelt lås för Mälaren. Tillsammans med stadsmuren och borgen Tre kronor var staden väl skyddad.

Stockholms stadsmur

Stockholms stadsmur

Vid de stora arkeologiska utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978-1980 hittades bland annat 55 meter av Stockholms medeltida stadsmur. Murresterna som hittades på Helgeandsholmen va…

Av den första stadsmuren syns inga spår idag men den gick strax ovanför Väster- och Österlånggatan. På 1300-talet började stockholmarna bygga en ny större mur. 1978-1980 grävde arkeologer på Helgeandsholmen där de hittade en del av 1530-talets stadsmur som Gustav Vasa lät bygga. Denna mur kan du idag se på Medeltidsmuseet som efter utgrävningen byggdes upp runt omkring muren.

Medeltida svärd

Medeltida svärd

Bilden visar ett medeltida enhandssvärd i stål och mässing med en sexsidig fasettformad svärdsknapp. Svärdet är daterad till någon gång mellan 1349 och 1389. Under 1300-talet använ…

Det finns också stridsföremål bevarade som visar att det har varit krig och strider i Stockholm.  Ibland visar även skelett från döda stockholmare att de skadats i strid, till exempel av en armborstpil eller ett svärdshugg.

Utvalt källmaterial: Föremål från Stockholms försvar

Vädersolstavlan - en bild av Stockholm år 1535

Vädersolstavlan - en bild av Stockholm år 1535

Armborstpilspets, Dalpil

Armborstpilspets, Dalpil

Parerstång till tvåhandssvärd

Parerstång till tvåhandssvärd

Stockholms äldsta handbössa

Stockholms äldsta handbössa

Ringbrynja

Ringbrynja

Kanonkulor

Kanonkulor

Kartesch

Kartesch

Flinta till Kartesch

Flinta till Kartesch

Den här artikeln är en del av temat "Stockholms äldsta historia"

Här hittar du fler artiklar i temat Stockholms äldsta historia.