Vid de stora arkeologiska utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978-1980 hittades bland annat 55 meter av Stockholms medeltida stadsmur. Murresterna som hittades på Helgeandsholmen var en del av muren som uppfördes under Gustav Vasas regeringstid.
Ursprungligen var muren ungefär sex meter hög. Den började uppföras under 1300-talet och byggdes ut i omgångar. På Vädersolstavlan kan man se hur muren tedde sig söderifrån
Muren är byggd mestadels i tegel. Den del av muren som hittades vid utgrävningen på Helgeandsholmen finns idag i Stockholms medeltidsmuseum, som byggdes på platsen för utgrävningen.
Stockholms äldsta stadsmur var en stenmur som gick strax ovanför Öster- och Västerlånggatan. Av denna mur finns idag inga synliga spår, men den nämns i skriftliga källor från medeltiden.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Hviid, Anders
Skapad
1520 - 1535
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms medeltidsmuseum
-
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.