Fika, glass och godis
Vad vore livet utan sötsaker? Vi äter tårta och godis för att fira högtider, över hela jorden. Och i Stockholm har vi gått på café sedan 1700-talet.
Fika i Stockholm
Ordet ”fika” verkar ha funnits i svenska språket sedan 1910-talet. Ingen vet säkert vad ordet kommer ifrån, men det kan faktiskt ha börjat som ett slangord för ”kaffe”. Kaffe kan uttalas ”kaffi” i en del dialekter, och om man kastar om ”ka-” och ”-ffi” blir det ”fika”.
Kaffet kommer till Sverige
Kaffet kom till Sverige under 1600-talet. Den förste svensk som vi vet smakade kaffe hette Claes Rålamb. Han tyckte mest att kaffet smakade beskt och var inte särskilt förtjust i det. Kaffet kommer ursprungligen från Etiopien men blev en populär dryck i dagens Turkiet under 1400-talet. Kaffedrickandet i Sverige verkar ha blivit mer populärt efter att Karl XII varit i Turkiet under sina krigståg i början av 1700-talet.
1728 fanns det 15 kaféer i Stockholm, eller kaffehus som de kallades på den tiden. Kaffehusen var inte särskilt lika dagens kaféer. Till exempel serverade de mer öl och sprit än kaffe.
Fika som onödig lyx och samhällsproblem
Kaffe kan inte odlas i Sverige och under 1700- och 1800-talet var det många som ville förbjuda kaffe och andra varor som vi köpte från andra länder. Staten införde höga tullar och skatter på sådant som inte kunde tillverkas i Sverige. På så sätt hoppades den svenska regeringen att folk skulle låta bli att köpa utländska varor och istället låta pengarna stanna kvar i landet. Detta kallas handelsprotektionism.
Många svenskar fortsatte att köpa kaffe i alla fall. Det ledde till att regeringen i Sverige förbjöd kaffe helt och hållet, flera gånger under 1700-talet och början av 1800-talet. Bilden nedanför är en målning som visar hur några kvinnor blir påkomna med att dricka kaffe trots att det är förbjudet. Om du klickar på länken i bildtexten kan du zooma i bilden. Då går det till exempel att se hur en av kvinnorna till höger snabbt dricker ur den sista slurken i sin kopp för att inte polisen ska kunna bevisa att det var kaffe de drack.
Drack de alkohol till fikat?
Myndigheterna på 1700-talet tyckte illa om kafeerna i Stockholm av flera andra skäl. På ”Coffee-Huusen” serverades inte bara kaffe utan också alkohol. Kaffet var dyrt och det var mycket billigare med öl, vin och sprit. När människor blev fulla på kafeerna blev det ofta bråk och stök. Dessutom spelade många gäster kort om pengar vilket också var förbjudet.
På 1880-talet fanns det mer än 800 kaféer i Stockholm som serverade alkohol, och bara 30 där man bara kunde köpa kaffe. Idag serverar nästan inga kaféer öl eller vin.
Kaféer som serverade alkohol började kallas för schweizerier i slutet av 1800-talet. I Kungsträdgården vid Hamngatan låg Blanchs Café. Det började som ett schweizeri som ibland arrangerade konserter också. Senare blev kaféet en teater, men där besökarna fortfarande kunde dricka kaffe. På 1960-talet rev man Blanchs teater. På samma plats står nu Sverigehuset.
Under första och andra världskriget blev kaffe en sorts lyxprodukt igen. Eftersom det var krig i världen var det svårt att transportera varor mellan länder och det blev brist på kaffe i Sverige. Kaffet ransonerades därför, och istället försökte en del göra kaffesurrogat på andra råvaror än kaffebönor. Till exempel kunde man rosta och mala roten på cikoria eller maskrosor och låtsas att det var riktigt kaffe.
Gå på kondis
Under 1900-talet började många kaféer likna de vi ser idag. På konditori kunde gästerna dricka kaffe eller läsk och äta bakelser eller bullar och kakor. På bilderna kan du kanske se att det var tillåtet att röka på kaféerna också!