Blanchs café låg i en numera riven byggnad på Hamngatan vid Kungsträdgården.
Bildkonst
Konstnär: Nay, Alexander. Stadsmuseet i Stockholm

Affisch för Blanchs café

Konstnär: Nay, Alexander (1822-1883)
Material och teknik: Färglitografi på papper
Mått i mm: 383X497

Blanchs kafé låg i en numera riven byggnad vid hörnet av Hamngatan och Kungsträdgården. Där öppnade Theodor Blanche sommaren 1868 en restaurang- och kaféverksamhet. Blanchs kafé blev genast ett centrum för kultur. Där kunde gästerna läsa både svenska och utländska tidningar och lyssna på levande musik, varje kväll året om. Kaféet låg i bottenvåningen av byggnaden och vette ut mot norra delen av Kungsträdgården. Så här beskrevs kaféet i sin samtid: 

Väggarne äro indelade i ljusgröna fält, omgivna med gylleläderslister, bordens skifvor äro af marmor, soffor och ländstolar klädda med brundrödt tyg, och  sedd i det bländande gasskenet från de utsökt vackra kronorna, utgör lokalen i sin helhet en praktfull tafla. /---/ På den sidan av byggnaden, som vetter nedåt torget, är tillbyggd ett slags paviljong med glasväggar. På väggarne i denna paviljong äro målade åtskilliga af de kungliga lustslotten, och om vintern utgör den ett slags vinterträdgård med i trälådor stående lagerträd, under hvilka gästerna intaga sina förfriskningar. 

Som vi kan se av affischen var målgruppen för Blanchs kafé det övre samhällsskiktet. Männen är klädda i bonjour och hög hatt, kvinnorna i frasande sidenklänningar med långa kjolar. Flera av dem bär parasoll. 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad