Målning ifrån Waldemarsudde. Den föreställer utsikten ifrån slottsentrén mot Galleriet och Kvarnen en kall vinterdag.
Bildkonst
Konstnär: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Galleriet och kvarnen, vinter

Konstnär: Prins Eugen (1865–1947)

Titel: Galleriet och kvarnen, vinter

Teknik: Gouache oh tusch på blått papper

Mått: 31 x 48 cm

Prins Eugen har målat av utsikten ifrån slottsentrén mot Galleriet och Kvarnen på Waldemarsudde. Målningen är gjord 1940 och landskapet är täckt av snö. Prinsen har använt gouache (en sorts täckande vattenfärg) och tusch på blått papper. Penseldragen är snabba och ger ett skissartat intryck. Den ljusblå, kalla himlen berättar om en frisk och kall vinterdag.

Närmast i bild till höger ser vi en del av Slottet med tre fönster i första planet. Där bakom ligger köket där all mat tillreddes på prinsen tid och så även idag.

Till vänster ser vi en snötäckt skulptur, det är en av skulpturerna i gruppen Örnar av Carl Milles från 1909. Den andra skulpturen är placerad på samma sätt på andra sidan slottsentrén. Skulpturgruppen porträtterar två örnar som är hukade över varsitt byte. Ett tag funderade prins Eugen på att placera skulpturerna på Slottets framsida mot vattnet, med de fick istället sin plats här framför husets huvudentré mot norr.

I mitten av bildrummet återfinns Galleriet med sitt lanternintak. Galleriet uppfördes 1913 för att husera prins Eugens växande konstsamling. Idag tjänar det som utställningslokal för museets olika tillfälliga utställningar eller för att visa verk ur museets samlingar. Lanternintaket som sticker upp var mycket modernt när det byggdes och erbjöd ett fördelaktigt ljusinsläpp ovanifrån ner i den stora gallerisalen.

Längst bak i bilden skymtar den gamla linoljekvarnen. Kvarnen tillhör den äldsta bebyggelsen på Waldemarsudde och togs i drift 1785. Kvarnen var i bruk fram till 1860-talet. Efter att den slutat användas monterade man även ner vingarna.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad