Fasad i riktning mot administratonshuset. Huset har två våningar och förbindelsegång mitt på. Ritningen innehåller även plan av våningen en trappa upp. Tusch och röd akvarell på transparent grå väv
Ritning
Arkitekt: Kumlien, Axel (1833-1913). Stockholms stadsarkiv

Ekonomihuset vid Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn - ritning 1897

Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn invigde ett nytt sjukhus 1899. Det ritades av Axel Kumlien och låg i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen. Här finns ritningar till ekonomihuset, som innehöll sjukhusets köks- och tvättinrättning. Vårdanstalten låg tidigare på Hantverkargatan 14 och öppnade 1854. 

Ekonomihuset har tre olika entréer och förbindelsegång till de andra sjukhusbyggnaderna. Köket och tvättstugan ligger i bottenplanet. Här finns både tvättmaskin, sköljmaskin och centrifug, koktunnor och plats för handtvätt. Längst till höger finns desinfektionsrum. Köket har stora ånggrytor. Bredvid utlämningsrummet finns ett matrum för sköterskor. 

En trappa upp finns ”lagnings- och strykrum”, mangelrum med tork och tvätthiss till planet nedanför. Här ligger också bostadsrum för tvättförestånderska, köksförestånderska, tvättpigor och kökspigor samt en lägenhet på 2 rum och kök för maskinisten. 

Källarplanet kallas ”jordvåningen”. Till höger finns ett stort ångpannerum, kolrum och ett ”rum för elektrisk belysning” med ång- och dynamomaskiner. Här finns också ”ångmaskin för tvätten”. Till vänster finns rum för accumulatorer, bostadsrum för gårdskarl och eldare, rotfruktskällare, ”rum för mjölk och smör” och matrum för drängar. 

Läs mer och se fler ritningar

Sjukhuset bytte namn till Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus 1961. Sjukhuset stängde årsskiftet 1969-1970 och verksamheten övertogs av S:t Görans sjukhus nyöppnade barnkliniker. Byggnaderna revs därefter och ett nytt polishus byggdes på platsen.

Se under ”Mer i Stockholmskällan” om du vill läsa mer och se ritningar till de andra sjukhusbyggnaderna.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad