Fasad mot Polhemsgatan i tre våningar, med indraget mittparti och framskjutna sidopartier. Tusch på grå transparent väv
Ritning
Arkitekt: Kumlien, Axel (1833-1913). Stockholms stadsarkiv

Medicinska paviljongen vid Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn - ritning 1897

Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn invigde ett nytt sjukhus 1899. Det ritades av Axel Kumlien och uppfördes i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen. Sjukhuset bestod av flera byggnader som satt ihop genom förbindelsegångar. Här finns ritningar till den medicinska paviljongen från 1897.

Vårdanstalten låg tidigare på Hantverkargatan 14 och hade öppnat redan 1854. Den nya sjukhustomten låg utmed Polhemsgatan, mellan Kungsholmsgatan och Bergsgatan. Situationsplanen visar de olika husens placering på tomten (isoleringspaviljongen byggdes inte). Den medicinska paviljongen och den kirurgiska paviljongen har samma grundplan, med en mittlänga och två framåtskjutande flyglar.

I längan finns en central trapphall med hiss, ett ”schakt för orent linne” och vestibul. Bottenplanet och våningen 1 trappa upp innehåller patientkorridorer, de ligger spegelvända på var sida om trapphallen. Korridorerna innehåller mindre rum för 2 patienter, sköterskerum, ”thekök”, bad, sköljrum och klosett. Utanför korridorerna ligger stora verandor. 

I våningen 2 trappor upp finns sal för fyra patienter i korridoren på vänster sida. Till höger ligger översköterskans bostad och korridor med mindre patientrum. De två flyglarna innehåller 1 sal för 12 patienter vardera och dagrum. Flyglarnas översta plan fungerar som förrådsvind. I längans källarvåning finns värmekammare och friskluftskanaler.

Läs mer och se fler ritningar

Sjukhuset bytte namn till Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus 1961 och upphörde årsskiftet 1969-1970. Verksamheten flyttades till nya barnkliniker vid S:t Görans sjukhus, som invigdes i mars 1970. Sjukhuset i kvarteret Kronoberg revs och ett nytt polishus uppfördes på platsen.

Se under "Mer i Stockholmskällan" om du vill läsa mer och se ritningar till de andra sjukhusbyggnaderna.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad