Illustrationen är graverad i trä och tryckt i svartvitt som en plansch på en helsida. Den är uppbyggd av fem bilddelar.
Bildkonst
Konstnär: Hansen, Evald Waldemar (1840-1920), Stoopendaal, Ferdinand (1850-1930). Stockholms stadsarkiv

"En barmhertighetsinrättning i Stockholm : Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn" - tryckt illustration 1881

Här illustreras verksamheten vid Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn på Kungsholmen. Konstnären har tecknat de små patienterna, en läkare, sköterskor och miljön i en sjuksal. Barnsjukhuset öppnade 1854 och låg vid Hantverkargatan 14A fram till 1899.

I mitten avbildas ett barn som får sitt ben inlindat i bandage av en manlig läkare. Barnet sitter i en kvinnas famn - kanske är hon barnets mamma. Hon tittar allvarligt ner på barnet, medan barnet har sin blick fäst på doktorn.

En grupp barn samlas kring ett bord för att få mat av en sköterska. I de stora fönstren finns olika krukväxter och uret på väggen visar att klockan strax är tolv. I bakgrunden syns två sängbundna patienter som har huvudskador. Ett av barnet sitter och blickar mot gruppen vid matbordet, det andra ligger ner och håller en hand mot sitt bandagerade huvud.

Ovanför tecknas ett barn med huvudskada som är i sällskap av två andra barn. En äldre flicka håller fram en liten docka framför barnet i sjuksängen. Vid sidan om är det dags för småbarnsbad. Barnen är avklädda och ska tvättas i ett stort kar. Två av dem är ledsna och gråter. Sköterskorna är kvinnor och har små hättor på huvudet.

Konstnär, gravör och tidskrift

Teckningen är gjord av Ferdinand Stoopendaal och graverad för högtryck av Evald Hansen. Xylografin (träsnittet) är tryckt som en helsidesplansch i ”Ny Illustrerad Tidning” 1881. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad