Dekorativt element
Familjen Petterssons knäckebrödsbageri på Högbergsgatan 51. Foto: Karl Petterssons, Stockholms stadsmuseum.

Familjen Petterssons knäckebrödsbageri

Inte alla företag i Stockholm blev stora industrier. På Högbergsgatan 51, idag Högbergsgatan 85 i kvarteret Stören, hade familjen Pettersson ett knäckebrödsbageri.

J. Petterssons bageri hade grundats 1857 på Fatbursgatan 6 i kvarteret Dykärret på Södermalm, men 1868 flyttade Johannes Pettersson och hans nyblivna fru Clara till en träfastighet på Högbergsgatan. Samma år byggdes ett stenhus på samma tomt dit bageriet flyttade. Från 1868 till 1885 födde Clara ett barn vartannat år.

1886 dog Johannes Pettersson och tillsammans med den äldsta sonen Karl fick Clara ta över knäckebrödsbageriet. Bageriet hade tre anställda samt en kusk. Karl Pettersson var bagarmästare och från 1897 var även bagaren Fritz Bergqvist en del av personalstyrkan. Kring 1900-talets början tillverkades 65 000 kg knäckebröd per år i Petterssons bageri. Med hjälp av bageriets egen häst Pärlan levererades knäckebröd till olika bespisningar, institutioner och matställen i hela Stockholm. Leveranser gick även till skärgårdsbåtarna för vidare transport till Roslagen. Mjölet köptes från Saltsjöqvarn och under ett år gjorde Petterssons av med cirka 75 000 kg mjöl.

Första världskriget förändrade allt

1916 lades bageriet ner, förmodligen eftersom första världskriget orsakade brist på råvaror och arbetskraft. Bagarmästare Karl Pettersson var då 46 år och började jobba som snickare istället. Bagerilokalen hyrdes ut till en sliperifirma som fanns kvar tills fastigheten revs 1934.

Uppdaterad